2012. március 6., kedd

Egy kanna tej utóélete I: Vaj házilag

Mint említettem a Tejszínhabos, mandarinos piskótatekercsnél, volt otthon házi tejszín. Mert amennyi tejet a családom megiszik néha nem tudom befogadni. Robi képes két bögrével is lenyomni együltőhelyben. A jó kis tejszínt meg csak nem hagyom a tejen, ha másra is fel lehet használni. De ennyit még én sem tudok elsütni, főzni, főleg, ha jól tejelnek a tehenek.
Mi ilyenkor a teendő?  Lefagyasztani, ha friss. Ha már nem olyan harmatos, kicsit talán már savanykás is? Meghagyni tejfölnek. De amikor mindkettőből túltermelés alakul ki házi körülmények között? Akkor vajat kell készíteni. Ezt a műveletet köpülésnek hívják, fáradtságos, időigényes munka. Az volt régen, de nem ma, amikor van az embernek merülőmixere. Így is tovább tart, mint mondjuk a Lamiránál látott majonéz készítése, de megéri egyszer, kísérletképpen elszórakozni vele. Meg akkor is, amikor nem sikerül a tejszínünket habbá verni, hanem összetúrósodik. Verjük nyugodtan tovább és járjunk el az alábbiak szerint!

Így készül:

Kb. 400 ml tejszínnel már érdemes elkezdeni a munkát. Beletesszük egy magas falú edénybe és elkezdjük a tejszínt felverni. Amikor már már jó kemény a hab, nem hagyjuk abba a verést, tovább dolgozunk. 

Ha elkezd kitúrósodni a tejszín, jó úton járunk.


 Ha kiemeljük a mixert, az író rögtön az edény aljára kezd leülni és a könnyebb zsiradék, esetünkben a vaj, feljön a tetejére. Nem szép látvány, de csak szorgalmasan tovább verjük.


Ha már szép, egységes a zsiradékunk, abbahagyjuk a munkát. 


 Egy apró lyukú szitát kibélelünk egy konyhai papírtörlővel, ráhelyezzük egy nagyobb tálra. A szitába beleöntjük az edény tartalmát. Az író elkezd lecsepegni a tálba. Kicsit hagyjuk, hogy magától csepegjen, néha megmozgatjuk a szűrűt. Ha már az író nagy része lecsepegett(ne öntsük kis, jó lesz zöldbab-  vagy tökfőzelékbe, tejföl helyett), a vajat átöntjük a szitánkba és addig rázogatjuk, míg nem jön már savó belőle.
(Erről nem készült fáziskép sajnos)

A lágy vajunkat megformázzuk, ha akarjuk és egy alufólián dermedni hagyjuk a hűtőben.


JÓ ÉTVÁGYAT!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése