2012. március 10., szombat

Meggyes-csokis muffin

Régen készültem muffint sütni. Van egy nagy kedvencünk: a meggyes muffin. Ennek az a különlegessége, hogy nem csak sütőpor kell bele, hanem ahogy nagyanyám mondta "szódabikabóna". Ettől aztán alaposan megdagad a sütőben, jó levegőssé és könnyűvé válik. Csak úgy eteti magát. Nem is szokott a kicsiny magzatom három darab alatt megállni. Na jó, a kisebb fajtát sütöm, egyszerre 12-t. Ebből az adagból, kb. 20 darab lesz, attól függően, ki hogy adagolja. Ma egy kicsit felturbóztam, tettem bele csokidarát is (el kellett használni, mert már régen lejárt a szavatossága) és egyáltalán nem ártott neki, sőt még inkább  kiemelte a meggy ízét.
.
 Hozzávalók: 


300 g meggybefőtt lecsepegtetve
300 g liszt
    3 ek sütőpor
    1 tk szódabikarbóna
180 g vaj
150 g cukor
180 g meggyes joghurt
    3 db tojás
    1 cs vaníliás cukor
  40 cl rum
2-3 ek csokidara avagy csokilencse  

A sütőt előmelegítjük: légkeveréssel 180C-ra, alsó-felső sütésnél 200C-ra, gáznál 5-6 fokozaton. A muffin formát alaposan kikenjük vajjal vagy éppenséggel szépen belerakjuk a kis papírtálcácskákat. Még mutatósabb is lesz a sütink.
A lisztet levegyítjük a sütőporral és a szódabikarbónával. Vajat, tojásokat, cukrot, vaníliás cukrot, joghurtot és a rumot habosra keverjük. Beledolgozzuk a a lisztes keverékünket, majd beleforgatjuk az alaposan lecsepegtetett meggyet és a csokidarát. Belekanalazzuk a muffin formába, nem baj, ha a forma pereméig ér, nem fog kifolyni, szépen felemelkedik majd. 5 perc sülés után visszavesszük a hőt 20C fokkal és szép pirosra sütjük a muffinjainkat. Rácsra tesszük hűlni és jöhet a következő adag, hacsak nem vagyunk olyan szerencsések, hogy van két muffin formánk.

JÓ ÉTVÁGYAT!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése