2012. április 10., kedd

Hercegnő burgonya

Eltelt a Húsvét, mindenki jókat evett a nagy családi ebédeken/ vacsorákon és már a fogyókúrán gondolkodik. De van itt még valami, ami nagyon nyomja a háziasszonyok vállát: a maradékok felhasználása. Nálunk a krumpli maradt ki igen tetemes mennyiségben. Mert a vendégek a rizst részesítették előnyben a szaftos husi mellé. De a krumplit sajnáltuk volna kidobni. Így jött az ötlet, hogyan is lehetne a krumplit felhasználni, hogy ne is legyen nagyon tömény, lévén másnapos meredt krumpli már, a szemet is gyönyörködtesse, meg kalóriabomba se legyen. Készítsünk hercegnő burgonyát! Kisfiam nagyon díjazta, csak ezt ebédelte. A recept egy komplett köretre szól, arányosan változtassuk a hozzávalókat, ha maradékkal dolgozunk!




Hozzávalók:


1,5 kg főtt, áttört burgonya
10 dkg vaj/ margarin
3 tojás
   só, vagy ételízesítő ízlés szerint
(10 dkg (füstölt) reszelt sajt, ha maradékot használunk fel)

A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízbe puhára főzzük. A még meleg burgonyát krumplinyomón összetörjük, kicsit pihentetjük, míg a tojásokat kettéválasztjuk és a fehérjéket a sóval kemény habbá verjük A tojások sárgáját és a vajat, maradék esetén a (füstölt) sajtot a burgonyához adjuk alaposan összekeverjük, sózzuk ha kell és a tojások fehérjét óvatosan beleforgatjuk. A masszát csillagcsőrös habzsákba szedjük, sütőpapírral kibélelt tepsibe szép rózsákat nyomunk. 201C fokra előmelegített sütőben gyorsan szép pirosra sütjük a tetejüket. Az a jó, ha a belsejük még krémes, a külső burok ropogós. Egy salátával nagyon finom, könnyű főétel egy kiadósabb leves után.



JÓ ÉTVÁGYAT!

7 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek, mint akis virágok:) Ritkán készítek ilyet, mert nincs hozzá türelmem, hogy nyomogassam a habzsákból, pedig mindig nagy siker:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Most viszonylag gyorsan megvolt. Ha jó az állaga, nem tart sokáig.

      Törlés
  2. Gyönyörű szépek, én is szeretem, de főként anyukám nagy kedvence.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves vagy Edi! Köszönöm. Nálunk az eggyel fiatalabb generáció eszi lelkesen, akár hidegen is.

      Törlés
  3. kedves gionetta! nagyon szépen köszönöm, hogy gondoltál rám a múltkor, az én hülyeségem, hogy nem láttam akkor a megjegyzésed az oldalon. köszönöm a kedves szavaid! most már én is olvaslak téged! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszöntelek kedves Starfi Olvasóim között. Mivel a Magyar Konyha békebeli számainak én is nagy rajongója vagyok, előhalásztam a régi példányaimat és példádon felbuzdulva újra olvasni kezdem. Igazi kukaélmények ezek az újságok, egy papírgyűjtésből megmentve. :-))

      Törlés