2012. október 9., kedd

Az egyszerű kifli saját élete

Van az úgy, hogy egy recept elhagyja anyját, apját és önálló életet kezd. A tanítvány pedig túlnő mesterén. És ilyenkor a tanítót, feltéve, ha mesterségének elkötelezett hív, büszkeség szállja meg és boldogan konstatálja, hogy jó alapokat fektetett le.

Így történt ez az én Egyszerű kiflimmel is. ERIKA megsütötte, majd elgondolkodott és átváltoztatta a receptet a saját szájíze szerint. S bizony... hihetetlen finomat alkotott! :-)) S mivel Erikának nincs blogja így itt tesszük közzé ezt a finomságot.

Íme:



500 g finomliszt (vagy kenyérliszt)
200 g öregtészta
  20 g élesztő
1 ek natúr burgonyapehely
1 tk só
2 ek olvasztott vaj
150 ml tej
kb. 200 ml víz

Lisztet, élesztőt, öregtésztát, sót, vajat, burgonyapelyhet és a tejet egy keverőtálba öntjük és annyi vízzel dagasztjuk be, hogy kicsit lágyabb tésztát kapjunk, ez lisztfüggő. Ezután éjszakára betesszük a hűtőbe.
Másnap reggel kivesszük és 100 g-os darabokra vágjuk, ebből a mennyiségből 8 gombócot formálunk. 10 perc pihentetés után mindegyiket kinyújtjuk és kiflit formázunk belőlük. Tepsire téve, fél órát pihentetjük, de ha sietős el is hagyhatjuk. A tepsinkre illeszkedő másik tepsit bespriccelünk vízzel, ráborítjuk a kiflikre és így, gőzben sütjük 230C fokon. 20- 25 perc múlva a tepsit leemeljük a kiflikről és ha még nem elég, pirítunk rajta kissé.
Rácsra téve kissé megspricceljük és hagyjuk kihűlni a friss, finom reggelinket.
 

JÓ ÉTVÁGYAT!

19 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta lett,most be is falnék egyet:))Az előző kiflidet is megcsináltam ám,csak még nem posztoltam. De ezt is ki fogom próbálni:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy megcsináltad a kiflit! Kíváncsi vagyok rá! :-)) Ez is nagyon guszta, szóval mindenképpen meg kell csinálnod! :-))

      Törlés
  2. Válaszok
    1. Szerintem is. Erikát illeti a dicséret, nagyon ügyesen átvariálta a receptemet!

      Törlés
  3. Ez aztán a tuti kifli! Mint amilyen a NAGY könyvben meg van írva! Csodásak! Egy gondom van: az öregtészta...Sosem marad nekem, állandóan felhasználom...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mondtam Erikának, hogy ezt ki kell tenni, olyan csodálatosak!!! :-)) Öregtészta hiány ellen van egy javaslatom. Elkészíted, felfuttatod, 2-3 napig a hűtőben tartod. Addigra elveszti az élesztő az erejét a hidegben, nem dagad tovább a tészta, de nem döglik meg, csak alszik. Kiporciózod és lefagyasztod. Akkor csak fel kell engedni a hűtőben és már dagaszthatod is a kiflitésztát és hétvégén sülhet reggel a finom friss kifli. :-))

      Törlés
  4. Gyönyörűek, meg kellene már próbálkoznom az öregtésztával való sütéssel! :) Nagyon finom lehet a burgonyapehellyel turbózva! :)

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm a dicséretet,de ez a recept öregtészta ,és mindenféle változtatás nélkül is kitűnő :))) Ja és elfelejtettem írni, hogy öregtésztával 10 drb. lesz belőle.A vízből pedig csak 1-2ekval kell több az eredeti receptnél valószínűleg a burg.pehely miatt. Remélem Györgyi nem haragszol ,hogy megint belekotyoktam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kettőnké a diadal, Erika! :-)) Kotyogj csak nyugodtan. A kb. 200 ml víz az kicsivel több, a 2-3 ek meg, az is kicsivel több. :-DDD Nem mind1? :-) Örülök Neked Erika, mindenféleképpen!

      Törlés
  6. Igen ez így van elnézést kérek .Tegnap tényleg csak annyit írtam, hogy kicsivel több víz, és aztán láttam,hogy a recihez azt írtad kb.200ml. víz és ezért írtam,hogy 1-2 ek.én is 150ml. ről indítottam.Nem szeretném, hogy valakinek ezért ne sikerüljön.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sikerülni fog, hidd el! Nagyon jó ötleteket tettél hozzá! Vasárnap én is így fogom csinálni, feltéve, ha találok krumplipelyhet valahol.Ha nem, főzök krumplit. :-)) De előbb holnap kemencében sütök két kenyeret. Kovásszal és öregtésztával. Kíváncsi leszek rájuk! :-))

      Törlés
  7. Szia Gionetta! Krumplipelyhet bio boltban biztos kapsz.A kenyereid pedig biztosan nagyon szépek lesznek elnézve az eddigieket....Jó sütést kivánok!

    VálaszTörlés
  8. Hú, már tegnap szerettem volna írni milyen csodálatos ez a kifli, szinte érzem az illatát!:-)))Hétvégén megsütöm, csak kellene öregtésztát csinálnom, neki is állok ma.:-)))Puszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sikerült a kifli? Szerintem Nálatok három adag is lefogyna! ;-))

      Törlés
  9. Olyan jól néz ki ez a kifli, rögtön beleharapnék... Látszik, hogy kívül fincsi ropogós, belül pedig jó puha... hmmm... :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vigyázat! Kemény a monitor!;-)) Inkább készítsd el és akkor már holnap haraphatod is! :-))

      Törlés
  10. Szia! A fotó alapján beleszerettem a kiflidbe :) Tegnap reggel bedagasztottam a kiflitésztát és délután 5-kor kezdtem formázni - lehet, hogy kevés volt neki ez a hűtőben töltött idő? (szépen kikelt a tálból). Nekem borzasztóan sótlan lett, de ennek ellenére éreztem, hogy ez egy nagyon finom kifli. A két gáztepsi között nem akart rendesen sülni, úgyhogy tepsit levéve sütöttem, így már kissé ropogós lett. Sütés után nekem a tekerési sávok nem lesznek ilyen szép fehérek, szinte alig látszanak. Volna ötleted, hogy mit csináljak másképp? Köszönöm a segítségedet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Hajnalka!
      Örülök, hogy szerelem volt első látásra. Tényleg nagyon finom, öregtésztával még lazább. A só tényleg kevés, az eredeti receptben 1 csapott ek szerepel és kell is bele. Kijavítottam, köszi! Éjszaka kb. 8-12 órát tölt a tészta a hűtőben, ez az idő nem volt kevés. Ha kikelt a tálból, lehet kicsit túlkelt. De ez nem nagy gond, nem napokról van szó. Nekem mindig jól sül a kifli két tepsi között, mert szépen bent marad a gőz és akkor látszanak a tekerési csíkok. Nem szabad türelmetlennek lenni. Úgy szoktam eljárni, hogy nem emelgetem a felső tepsit, hiába is járt le a ütési idő, amikor már érzem az illatokat, csak azután veszem le a tepsit és ha még nagyon világosnak találom, visszateszem a tepsit a tetejére és sütöm kicsit. Azután veszem le és pirítom meg a tetejét. Lehet nem lesz nagyon ropogós, mert a héja nem olyan vastag, mint egy kenyérnek. De hűlés közben szépen kicserepesedik, még spriccelés nélkül is. Remélem a következő adag már teljesen az ízlésed szerint készül és ehhez segítséget is tudtam adni! :-))

      Törlés