2013. február 26., kedd

Kolbászos kombe - Blogkóstoló 7.

A Blogkóstoló 7. fordulójában nekem jutott a jolly joker. Mivel a net ördöge úgy döntött, hogy nem veszi be jelentkezésemet. Így majdnem kimaradtam a játékból. De a soros játékmester Vikvi a B&B:Anyuci készítenél... blogból megkegyelmezett nekem és azt találta ki, hogy bárkitől választhatok. Hát nem egy főnyeremény!?
A neheze csak ezután jött: kitől és mit? Körbenéztem a gyűjteményemben is és ekkor akadt meg a szemem Chef Viki Juhtúrós-kolbászos kombéján. Ok: kolbász van a fagyasztóban, juhtúró, az nincs, nem is tudok hol beszerezni, de van krémsajt és parmezán a hűtőben. Az jó lesz! Akkor kezdődhet a munka!



Hozzávalók:

Tészta:
350 ml tej
100 ml víz
1 tk cukor
25 g élesztő
1 tk só
600 g liszt

Kenéshez:
100g vaj
5 ek olaj

Töltelék:
200 g kolbász
100 g krémsajt
50 g parmezán

Kenéshez:
1db tojás
szezámmag a szóráshoz

A tejet és a vizet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, élesztőt és 15- 20 perc alatt felfuttatjuk.

A vajat megolvasztjuk az olajjal.

A kolbászt összetördeljük villával, elkeverjük a krémsajttal.

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót és a megkelt élesztős folyadékot. Egy fakanál segítségével összekeverjük, kicsit verünk rajta, mint a fánkon, mert elég lágy a tészta és 10 percet pihentetjük. Ezután vastagon lisztezett felületen alaposan átgyúrjuk, 3 egyenlő részre osztjuk. Ismét pihentetjük kicsit, hogy könnyebb legyen vele dolgozni. Az első gombócot kinyújtjuk nyújtófával olyan vékonyra, amilyenre csak tudjuk. Aki tud rétest húzni, annak ez gyerekjáték lesz, mert a tészta kézzel remekül húzható és szép vékony is lesz. Megkenjük az olajos vaj felével vagy amennyit felvesz. Nekem nem kellett a fele.
A második gombóccal is ugyanígy járunk el, ráfektetjük a megkent első lapra és rákenjük a kolbászos sajtkrémet, ráreszeljük a sajtot. A harmadik gombócot is kinyújtjuk, ráhelyezzük a kolbászos lapra, megkenjük a vajjal. Ezután a tészta felső és alsó harmadát középre hajtjuk. Majd a két szélét is behajtjuk középre, összecsippentjük a széleket. Egy magasfalú kisebb tepsibe helyezzük sütőpapírral. Megkenjük a felvert tojással és megszórjuk a szezámmaggal. Éles kézzel vagy pizzavágóval megvágjuk a tésztát és lefedve egy órát kelesztjük. 
Előmelegített sütőben 180C fokon kb. 35- 40 perc alatt készre sütjük.
Ha kibírjuk, kihűtjük, ha nem azonnal nekieshetünk.




























JÓ ÉTVÁGYAT!

10 megjegyzés:

  1. Nagyon finomat ettetek, szuper jól néz ki (és tudom, hogy finom, már nálunk is elkészült)! :) Vikinél csak jól tud választani az ember lánya, ugye?! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát hogy mennyei, az biztos! De nekem nagyon nehéz kaja. A sok zsiradék, kolbász. Fog még készülni, de azt hiszem kevesebb, sokkal kevesebb zsiradékkal és diétásabb töltelékkel, mondjuk zöldségekkel. De mennyei eledel, az tuti! És Vikinél tényleg 1000 jó dolog van. Csak győzze az ember elkészíteni! :-))

      Törlés
  2. Nagyon guszta igazi laktató finomságot készítettél!

    VálaszTörlés
  3. Húú, de finomat sütöttél! Már éhenkórászon jöttem ide - amint megláttam a képeket, már korgott is a pocakom... :-))

    (Majd írom a címemet email-ben, nem felejtettem el... :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor tessék gyorsan megcsinálni! :-)) Várom a levelet!

      Törlés
  4. De jól néz ki! Nem sütöttem még ilyet, pedig jólesne itthon mindenkinek. Na majd egyik szombaton... Guszta!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem kolbásszal kicsit sok volt, de simán sajtosan szerintem verhetetlen lenne! Viszont alig várom a tavaszt, hogy kipróbálhassak egy megálmodott variációt. Viszont szerintem rengeteg ez a zsiradék. Elég csak annyi, amennyivel megkeni az ember a lapokat. Kíváncsian várom a beszámolód! :-))

      Törlés
  5. Reggel van, éhes lettem a fürdés után. Tetszik ez a kolbászos-sajtos kombe-náció! Kíváncsi vagyok, milyen lehetne túróval, azt is szeretem! ;D Az itteni túró csak nevében hasonlít az otthonira, folyós, csomós..erősen szokni kell.
    Új-Zélandon nincs a magyarhoz mérhető gasztronómia, állítólag volt egy magyar étterem Wellingtonban, de becsődölt. A rengeteg bevándorló náció konyhakultúrája hoz változatosságot, kérdés, kinek, mit tolerál a gyomra.
    Puszil, Robi

    u.i.: Nemcsak a produktumaid, hanem a blogod is gusztusos, kár, hogy nincs még illatos blog, tudod 4D-ben.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Látod Nyuszka! Itt a feladat, feltalálni a szagos netet! :-)) Az itteni túró krémes, amit írsz, az a konyhai körökben cottage chees-ként ismert tejtermék. Az is finom, lecsepegtetve és összetörve lehet túróként alkalmazni. Vagy egyszerűen vesztek 5 liter friss tejet, ebből kb 1 kg túró lesz. Ezt hagyjátok, hogy megaludjon és akkor egyszerűen felmelegítitek és egy konyharuhával bélelt szitába öntitek, majd felakasztjátok valahova az összekötözött konyharuhát és hagyjátok lecsepegni a túró. Erről is olvashatsz a Tej felhasználása másként címke alatt!

      Törlés