2013. február 8., péntek

Kölessel töltött káposzta

Gondoltam egy nagyot ebben az életmódváltós időszakban és mivel kevés, majdnem semmi húst nem eszem, mert nem kívánom, hogy készítek valami igazán finomat. Készítettem már kölessel fogásokat ITT és ITT. Minden esetben a húst helyettesítettem ezzel a gabonafélével. Így most is arra gondoltam, hogy elkészítem hagyományosan a töltött káposztát, de kölessel. Nem bántam meg.! Vegetáriánusoknak, sőt vegánoknak is remek fogás lehet.



Hozzávalók:

1 kisebb fej káposzta
1 bögre kerekszemű rizs
1 bögre köles

bors
2-3 fokhagymagerezd
őrölt paprika

1 kg savanyúkáposzta

2 ek olaj,
1 ek liszt
pirospaprika

A káposztafejet a torzsája mellett bevágjuk, egy fazékban felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, sózzuk és kicsit előfőzzük, hogy a levelek elváljanak a torzsától. Kicsit kihűtjük.

A rizst  2 bögre vízzel félpuhára főzzük. Nem baj, ha ragad, így ki lehet váltani a tojást a töltelékben. Amikor kész a rizs, hozzáadjuk a kölest, sózzuk, borsozzuk és ízesítjük a fokhagymával, pirospaprikával. Bánjunk bátran a fűszerekkel, a köles elbírja. összegyúrjuk. Egy nagyobb fazék alját kibéleljük savanyú káposztával. A káposzta fejről leválasztjuk a leveleket, a torzsájukat kicsit elvékonyítjuk hosszában. Megtöltjük a masszával és a levelek oldalát behajtjuk, majd próbáljuk hangos káromkodások között szépen feltekerni  és megformázni. Ne tekerjük szorosra, mert a köles alaposan tágul fövés közben. Ráhelyezzük az aprókáposztára. Lefedjük savanyúkáposztával, felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Kb. 1 óra alatt készre főzzük. Ügyelve rá, hogy le ne égjen, pótoljuk a vizet is gyakran. Ne ijedjünk meg, ki fog bújni jó pár kölesszem, és feljön a felszínre, legalább krémes lesz a káposztánk. Az olajból, lisztből pirospaprikával vékony rántást készítünk és ezzel besűrítjük az ételt. Tejföllel tálaljuk.

 


JÓ ÉTVÁGYAT!

Ne feledjétek! Vasárnapig lehet még az előző bejegyzésnél megjegyzést hagyni, ki miért is jár hozzám és mit kedvel a legjobban a blogról! :-))

20 megjegyzés:

  1. Nekem a kölesről a szomszéd lány madara jut mindig eszembe. Gyerekkori dili, tudom :) Sok helyen láttam kölest elkészítve és talán ki is fogom próbálni. Jó ötlet káposztával, biztos finom :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sose szégyeld! Nekem sem is madáreleség volt régebben. Azután kipróbáltam és beleépült az étrendünkbe. Hátha Te is megszereted! :-))

      Törlés
  2. Nagyon jó lett:) Én is szoktam főzni, csak savanyú káposztából és a kölest főzöm meg "pörköltnek" és a rizst adom hozzá nyersen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik! Úgy is jó lehet, ahogy Te készíted! Egyszer lehet úgy is kipróbálom! :-))

      Törlés
  3. Gratula az új arculathoz!

    A teát, ha kúra szerűen, nem csak vízhajtás, hanem méregtelenítés céljából szeretnéd fogyasztani, akkor 6 hét, napi 1-2 pohár reggeli és ebéd előtt fél órával (a felszívódás miatt), ha vízhajtás céljából, akkor napi 1-2 pohár elég. (Szervezet és kötött vízmennyiség függvénye.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem mér látod az egész oldalt a képernyőn. Nálam két gépen is jól látható. Ha nálad nem ez a helyzet, a monitort kell beállítani. Köszi az infót!

      Törlés
    2. Most már olyan mint mindenkié! Eddig egyedül a Te blogod volt az ami nem fért bele a képernyőmbe :)

      Törlés
  4. ez is nagyon jó! :) Pont tegnap ettem kölest, de nekem nem a kedvencem, mert keserűnek találom. Neked nem keserű?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Neked találtam ki! ;-) Ha megfelelően fűszerezi az ember, nem érezni a kesernyés ízt a kölesben. Elbír sok-sok fokhagymát és ha előfőzöd esetleg pörköltnek, megfelelően fűszerezve, és úgy készíted el, szerintem egyáltalán nem lesz keserű. :-))

      Törlés
    2. oh, de aranyos vagy, köszönöm, igyekszem kipróbálni hamarosan és jobban fűszerezem majd. :) Most pástétomot csináltam kölessel és cukkinivel és az is kesernyés lett.

      Törlés
    3. Szegény köles már csak ilyen, kissé keserű, de lehet Nekem azért nem keserű, mert szeretem ezt az ízt, a kávéért is odavagyok! :-))

      Törlés
  5. Nagyon guszta! Ép a családom a jövő hétre kért töltött káposztát. Nem próbálkozom a kölessel de én szívesen megkóstolnám! Tetszik az új blogruhád!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is elégedett vagyok az új köntössel! :-)) A hagyományos töltött káposzta is nagyon jó. Esetleg készíts magadnak két köleses töltést, kíváncsi lennék milyen az íze a húsossal együtt főzve.

      Törlés
  6. Tetszik, szívesen megkóstolnám! :) A levelek töltése, tekerése nálam is hasonlóan szokott zajlani, vigasztal, hogy nem csak én vagyok ezzel így! :) Nagyon jó az új háttered és elrendezésed! :)

    VálaszTörlés
  7. Örülök, hogy Neked is tetszik az új imidzs és a káposzta is! A normál töltéseket még csak-csak begöngyölöm valahogy, de ezzel megkínlódtam, mert nem tapad úgy, mint a húsos. :-))

    VálaszTörlés
  8. Sosem ettem kölest, valahogy ez idáig kimaradt. Nekem is mint madár eleség jut eszembe róla. Biztos finom, de én még várok a kóstolással...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Majd eljön ennek is az ideje vagy nem... :-D De ha nem, akkor sem történik semmi Kriszti! :-))

      Törlés
  9. Ej, de szépek lettünk!:-))))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye! ;-)) Már ideje volt. Te sokkal előbb váltottál! :-)) Bevallom: nekem is nagyon tetszik! :-D

      Törlés
  10. akoles nagyonfinom suteményben is egyturos gyumolcsos kolesesmale

    VálaszTörlés