2012. április 2., hétfő

Feketeerdő torta a 6 éves Nagyfiúnak

  Tudom már mindenkinek a könyökén jön ki a Feketeerdő torta, eredeti nevén Schwarzwälder Kirschtorte, de mit csináljak, ha a kisfiam ezt kérte szülinapi tortának. Ráadásul a tetejére egy magyar koronát szeretett volna, de anyukám ezt nem kapta meg, hát vett egy Lightning Mcqueen-t a Verdákból. Gondolta, ez is megteszi, elvégre csak április tréfa lehet, a gyerek kérése, mivel április 1-én született. Megtette, be is kebelezte a gyermek!!! Én pedig sok-sok tapasztalattal lettem gazdagabb ennek a már százszor megsütött tortának az elkészítése közben. 

Verdával, megrendelésre

A piskótát egy újonnan megismert módszer szerint hűtöttem. Anyukám vette egy nagyon jó tejszínt, ami német, mégsem ismertem. Igaz más fajtát használtam eddig. Akkor jöjjön az én receptem és a tapasztalatok!

Hozzávalók:

Piskóta

  10 db tojás
  10 ek cukor
    8 ek liszt
    1 cs sütőpor
150 g reszelt étcsokoládé
    1 csipet só

A csokit lereszeljük, a tojásokat szétválasztjuk, a lisztet elkeverjük a sütőporral.
A tojássárgákat 3 ek. cukorral habosra keverjük. A tojások fehérjét a sóval nem túl kemény habbá verjük, majd kanalanként beledolgozunk 7 kanál cukrot, kemény habbá verjük. Hozzá csorgajtuk a tojássárgát, majd felváltva a lisztet és a csokit is óvatosan beleforgatjuk. 26 cm-es tortaformába öntjük és előmelegített sütőben, alsó-felső sütéssel 200C fokon,  kb. 50-60 perc alatt, tűpróbáig sütjük. Ha a piskóta megsült, a sütőt elzárjuk, még 4-5 percig a maradékhőt kihasználva a piskótát hűtjük, majd egy tálcát a tetejére fektetve megfordítjuk és a saját gőzében hűtjük ki. Így a tortakarikánk szép magas marad, nem esik össze. Kihűlés után rácsra, vagy forgókorongra tesszük és ketté vágjuk.

Krém:

    1 ü rumos meggy/ fejtett meggybefőtt (800 ml)
    2 cs vaníliás pudingpor
    1 csipet fahéj
200 ml tejszín (nálunk Meggle cukrászhab)
100 g étcsokoládé
    2 cs habfix (Meggel cukrászhab esetén nem kell!)

A rumos meggyet/ fejtett meggybefőttet leszűrjük, kb. 20 szem szép meggyet félreteszünk a díszítéshez, a levét 250 ml-re vízzel kiegészítjük, ha kell kicsi cukrot adunk hozzá, elkeverjük benne a pudingport, fahéjat  és sűrűre főzzük. Amikor langyosra hűlt elkeverjük benne a meggyet (vigyázat nem szabad teljesen hidegre hűteni, akkor nem lehet benne a meggyet elkeverni). A csokoládét megolvasztjuk, a tejszínt félig felverjük, majd  folyamatos verés mellett a csokit vékony sugárban a tejszínbe csorgatjuk, hozzáadjuk a habfixet és kemény habot verünk, de ne verjük túl, mert akkor csokis vajat kapunk végeredménynek! :-))

Összeállítás:

A két piskótalapos megöntözzük 100 ml cseresznyepálinkával vagy ha gyerekek is esznek a tortából 150 ml fekete teában elkevert rumaromával. Az alsó tortalapot beletesszük a tortakarikánkba,  közepére kanalazunk egy halom meggyes krémet, köré csokoládés tejszín kerül, majd ismét meggyes krém. Attól függően mennyire magas tortát szeretnénk., lehet kevesebb krémet is adagolni, akkor a külső szélére kerülhet még csokis krém.
Rátesszük a felső lapot és kicsit megnyomkodjuk, kiigazítjuk, hogy egyenes legyen a teteje. Ha van időnk fél órát húzni hagyjuk a tortánkat. Majd bevonjuk.

Bevonás: 

500 ml tejszín
3 cs habfix
150 g étcsokoládé

Az étcsokoládét krumplihámozóval lefaragjuk. Kicsit lehet a csoki lágyabb, hogy szép forgácsokat kapjunk, nekünk ez most nem sikerült.
A tejszínt félig felverjük, hozzáadjuk a habfixet és kemény habbá verjük. (Vajveszély!) Meggel cukrászhab esetén nem kell habfix, vajat sem tudunk gyártani, viszont garantált az eredmény. ;-)
A torta oldalát és tetejét bevonjuk tejszínhabbal, az oldalát felhúzzuk csokiforgáccsal. A maradék habot habzsákba töltjük és csillagcsőrrel kidíszítjük. Tetejét is megszórjuk csokoládéval. A tejszínhalmokra ültetjük a félretett meggyszemeket és 1 órára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.

Éljen a 6 éves! Még gyertyák nélkül
Feteteerdei Mcqueen Torta :-)
Nem sikerült szeletes képet készíteni, ezt is csak futtában


JÓ ÉTVÁGYAT!
 




6 megjegyzés:

  1. Utólag is Boldog Szülinapot kívánok a kis(nagy)fiadnak:) Nagyon szép lett a tortád, érdekes ez a hűtési technika, ki fogom próbálni.Az jó, hogy határozott kívánsága van, az én gyerekeim sosem mondják meg, rádd bízom anya jelszóval.Marcipán koronát én még sosem láttam, de lehet, hogy van:)De az is lehet, hogy ő az igazira gondolt:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a Nagyfiú nevében is. Próbáld csak ki, nagyot néztem én is, de tényleg szuper ötlet.

      Törlés
  2. Boldog születésnapot a kisfiadnak! Biztos nagyon ízlett neki a torta! De édes, hogy koronát rendelt, kár hogy nem valósult meg, jól mutatott volna a torta tetején! :o)

    VálaszTörlés
  3. köszönöm a kedvességed! a korona még meg lesz valamikor;-)

    VálaszTörlés
  4. Véletlenül találtam rá a receptre és megtetszett a torta. Nagyon szép és ezért én is kipróbáltam. Sikerült is. Nagyon szép és finom lett a tortám.Köszönöm a jó receptet. A hűtés nagyon jó ötlet. Még soha sem maradt olyan szép magas a tésztám,mint ezzel a hűtéssel. Remélem másnak is olyan sikere lesz ezzel a jó recepttel,mint nekem.
    Köszönöm még egyszer.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy jó lett a torta. Valamint, hogy ízlett is. Ez a hűtési mód nagyon barátságos. És így a piskóta is mindig szép magas lesz. Valamint érdemes a tésztát sütés előtt a forma szélére felhúzni, így egyenletesen sül, szép sima lesz a felülete és nem púposodik fel a közepe.

      Törlés