2012. május 1., kedd

Almával, szalonnával töltött pulykacomb saját bőrében sütve - Ovcs 2.

Az Online Vacsoracsata eredményeképpen születtek igen finom  ételek a konyhámban. ITT tekinthetitek meg a teljes menüsort. De úgy gondoltam, talán van akinek ötletet, kiindulópontot adhatnak, nem utolsó sorban nem kell "végignyálazni" az egész programot, ha valaki el akarja készíteni vagy valamit keresne. Így gyorsabban meg lehet találni az egyes ételek leírását, Ezért feltettem őket egyesével . De igyekeztem még egy kis plusz vizuális élménnyel felturbózni valamennyit.



Hozzávalók:

1 db pulyka felsőcomb
1 cs bacon szalonna (200 g)
1-2 db savanykás alma
       só
       bors
       fahéj
1 dl száraz/ félszáraz fehérbor vagy csontleves

A pulyka combját kicsontozzuk. A csontból annyi vízzel, amennyi ellepi, lassan csontlevest főzünk. A comb bőrét lefejtjük, félretesszük. Az almákat megmossuk, negyedeljük, magházukat eltávolítjuk, és vékony szeletekre vágjuk.

A combot bevagdaljuk, hogy szépen ki tudjuk teríteni, és nagyjából egyenletes vastagságú legyen. 


Húsklopfolóval a rostokat mindkét oldalon fellazítjuk, mindkét oldalán kissé megsózzuk, majd a belső felén borsozzuk is. Egyenletesen beborítjuk a csont felőli részét a szalonnával, majd az almaszeletekkel, csipet fahéjjal meghintjük. 


Óvatosan feltekerjük és cérnával vagy sonkakötöző spárgával megkötözzük. 


A kötözött combot beborítjuk a maradék szalonnával, 


a bőrrel befedjük, hogy nem ugorjon össze hirtelen sülés közben hústűvel vagy fogvájóval a húshoz tűzzük.


A combunkat egy tűzálló tálba, legjobb a kerámiatál, fektetjük, aláöntjük a bort és még fél decit a csontléből, amit most főztünk. Ha valaki nem szeret borral párolni, használhat csontlevet magában. A tálat lefedjük és hideg sütőben, 200C fokon, 2- 2, 5 óra alatt a combot készre pároljuk, sütjük. 


Amikor megsült a hús, kivesszük a sütőből, leöntjük a pecsenyelevet egy lábasba, és alaposan beforraljuk, 1dl tejszínnel besűrítjük. Ha valaki hígnak találná a mártást, keményítővel sűrítheti. 10 perc pihentetés után, amíg a mártás forr, a combot megfordítjuk, a kötöző zsineget átvágjuk több helyen, és óvatosan kihúzkodjuk. Visszafordítjuk a combot, most a bőrt tartó hústűt/ fogvájót is eltávolítjuk. Óvatosan szeleteljük.
Míg a hús sül, elkészítjük a köretet, ami lehet törtkrumpli vagy burgonyapüré.

JÓ ÉTVÁGYAT!

4 megjegyzés:

  1. Jól néz ki és sokkal izgalmasabb ízvilág, mintha csak simán lenne megsütve:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekünk nagyon ízlett. Tényleg nem egy egyszerű sült, kicsit rafinált, de nem túl bonyolult.

      Törlés
  2. Szia!
    Már régebben próbáltam írni, de valamiért nem engedett.
    A szárnyasok sült, ropogós bőrérét oda vagyok, vagyunk. :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon finom, így megspékelve. Ti is meg tudjátok enni, semmi allergén dolog nincs benne.

      Törlés