2012. május 6., vasárnap

Csirkemáj zöldségekkel

Az úgy történt, hogy Anyukám felhívott este, hogyan is csináltam az a csoda finom májat, náluk. Mert ö most kivett egy adag fagyasztott pulykamájat és ez lenne a holnapi ebéd. Elmeséltem. És gondoltam, nekünk is jól jönne máj másnap. Elalvás előtt még átlapoztam a legfelső, olvasásra váró Nők Lapját. S mit látok benne? Zöldséges csirkemájat. No, gondoltam, ez a mi vacsoránk! Persze nem emeltem át egy az egyben, mert akkor az nem én lennék. Változtattam rajta, hogy ne legyen túl édes, így is az lett, és teljes mértékben megfeleljen az ízlésünknek. Megfelelt!


Hozzávalók:

500 g csirkemáj
    2 ek olaj
    2 ek méz
    1 nagyobb fej vöröshagyma
    1/2szál poré
    2 ek mustár
    1 ek szójaszósz
    2 ek paradicsompüré
    1 paprika
    1 szál sárgarépa
    só
    bors
    100 ml tejföl   
    3 db paradicsom
    pár levél zsálya

A májat megmossuk, apróbb darabokra vágjuk. Az olajat felhevítjük egy serpenyőben, a májat rádobjuk és csak addig sütjük, míg elveszti a nyers színét. Ezután egy tálba szedjük.

A mézet a serpenyőben kicsit karamellizáljuk, rádobjuk a csíkokra vágott hagymát és a felkarikázott pórét.Megpirítjuk, majd hozzáadjuk a mustárt, azzal is lepirítjuk, a sűrített paradicsomot, szójaszószt beletéve tovább sütjük. Beledobjuk a paprikákat és a durvára reszelt sárgarépát. Sózzuk, borsozzuk és felöntjük egy kevés (kb.1 dl) vízzel, összeforraljuk. Belekeverjük a tejfölt, hozzáadjuk a negyedelt paradicsomot és a májat, összeforraljuk, de csak addig, hogy a máj éppen ne legyen már belül véres.

Mi friss bagettel ettük, természetesen saját sütés, de jól illik hozzá a rizs is.


 JÓ ÉTVÁGYAT!

4 megjegyzés:

  1. Hű, de guszta! Az a friss ropogós kenyér mellette...Hm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Hát a bagett az tényleg ropogós volt és mmmmmmmm!

      Törlés
  2. Nagyon jó kis recept, én és Aranyember szeretjük a májat, a gyerekeknél ez változó, inkább nem:) Nagyon szuper a bagett is, szívesen mártogatnám a szaftot:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyfiú is mikor szereti, mikor nem, de nálunk bármikor jöhet a máj. A bagettel tényleg mártogattunk. Meg is lehetett volna tölteni, de inkább nem tettük, a tunkolás nagyon jó kis elfoglaltság. ;-)

      Törlés