2012. május 29., kedd

Jamie Oliver töltöttcsirkéje

Egyszer régen láttam Jamiet főzni a tévében. És nagyon tetszett, ez a töltött csirke, amit egy piknikre vittek a mólóra. Akkor is és most is teljes megelégedésünkre szolgált. Annyit azért meg kell jegyeznem, csak tanyasi csirkéből jó. Amit mi vettünk, nem robbantott csirke volt, de a bőre megszenvedte a forgatást. De ez csak optika, az ízén mit sem változtatott.


Hozzávalók:

1 db konyhakész (tanyasi) csirke
1 db nagyobb citrom
100 g (tea)vaj
   50 g füstölt sonka apró kockákra vágva
     1 tk kakukkfű
     2 gerezd fokhagyma
        só

A citrom sárga héját, de csak azt, mert a fehér rész megkeseríti az ételt, burgonyahámozóval lehántjuk és felkockázzuk. A citromot felkarikázzuk. A sonkát, citromhájat, kakukkfüvet, sót és a préselt fokhagymát a puha vajhoz adjuk, alaposan összedolgozzuk.


A csirke mellén és combján a bőrt fellazítjuk és a vajas kencével alaposan megkenjük. Ha marad még a vajból a csirkénk hátát is "bebalzsamozzuk" kívülről. A csirke belső felét is besózzuk, belehelyezzük a citromszeleteket, a lábait összekötözzük, hogy csinosan nézzen ki szülés után.



Tepsiben a hátára fektetjük a csirkénket és 200C fokra állítjuk a hőfokot. Hideg sütőbe toljuk be a tepsit. Így a sülési idő 20 perccel tovább tart. De tehetjük előmelegített sütőbe is. Én cserépedényben sütöttem, fedő alatt, 200C fokon, csak az utolsó 10 percre vettem le a tetőt.
A sülési idő felénél (500 grammonként 1 óra) megfordítjuk a pipit, kicsorgatjuk a finom citromos pecsenyelevet és a mellére fektetjük, hogy a háta is piruljon. Amikor jónak ítéljük a háta színezetét, visszafordítjuk a hátára pecsenyelé kicsorgatása után, no nekem ekkor szakadt ki a bőr. Itt látszik a különbség a tanyasi és más csirke között. A hőfokot 20 fokkal emelve vagy akár grillre állítva a mellét is szép pirosra sütjük.

A kész pipit kivesszük egy tálra, alufólia alatt 10 percet pihentetjük. Ezen idő elég, hogy a mártást beforraljuk, ha kell sűrítsük.Szépen tálra rendezve, rizzsel vagy krumplival kínáljuk.


JÓ ÉTVÁGYAT!

8 megjegyzés:

  1. Na most megvan, érdekes, mert ha a blogodra kattintok, nem jelenik meg, de ha a bejegyzásre kattintok, akkor igen. Mindenesetre nagyon jól hangzik, ezer éve nem ettem töltött csirkét. Többnyire külön veszem meg az alkatrészeit, mert például a farhátat nálunk senki nem eszi meg, azt meg pocsékolásnak érzem. Szép időt kívánok Magyarországon:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Öörülök, hogy rátaláltál! Nálám a fasírt után tette be. Mivel mobilról netezek. Próbáld csak ki,nagyon finom. De mivel ez is citromos, nálunk csak néhanapján készítek.

      Törlés
  2. Nagyon guszta! Már én is készítettem Jamie féle csirkét, ahhoz is kellett citrom mondjuk abba jócskán.:) Nekünk szokatlan, de nagyon finom volt, ez a csirke meg isteni jó sok hús van rajta! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem nagyon finom, Életem Párja szerint, túl citromos. De hogy elfogyott viszonylag gyorsan, és az utána maradt zsírban remek ízű ételt készítettem, az biztos. Akkor mégis jó lehetett! ;-))

      Törlés
  3. Jamie-t sokszor nézem a TV. paprikán, hihetetlen egy pali! A vérében van a főzés. Olyan lazán és egyszerűen összedob mindent, hogy csak ámulok...Ez a csirkéje is biztos nagyon ízletes lehet, mentem is! Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ajánlom vasárnapi ebédnek! Még melegben is finom, üdítő, és hidegen is jó szendvicsalapanyag, vagy hidegtálak jó tartozéka.

      Törlés
  4. Hú, Gionetta! Ez a csirke levett a lábamról... :P Csuda guszta! Ráadásul jó éhes is vagyok, mert ma picit visszafogtam magam az evéssel. Ez a pipi most nagyon jól jönne! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik Gabriella! Nagyon finom, az igaz, és nem is olyan kalóriadús, még a vaj ellenére sem. Hidegen, melegen salátával, meg diétás étek.

      Törlés