2012. május 30., szerda

Minibagettek hidegkelesztéssel

Kísérletezgetek. Már ami a kenyérsütést illeti. Öregtészta, wok-os kenyér és most a hidegen kelesztés. Jó eredményeket mondhatok magaménak, jók a tanítómesterek is. De eme kis péksütemények kiemelkedő teljesítménynek nevezhetők eddigi pályafutásom során. Az alapot Limara minibagettjei adták. Belevettem az eddigi tapasztalataimat is, s a gyerekek magában ették a bagetteket, virsli nélkül. Hát kell ennél nagyobb dicséret?




Hozzávalók:

500 g kenyérliszt (Type 1050)
250 g öregtészta
 1,5 tk só
    2 ek olaj
150 ml tej
150 ml víz (liszttől függően)
  10 g élesztő
    1 tk cukor

Mivel van öregtésztánk, nem kell sokat vacakolnunk, Mindent beleteszünk szépen egymás után a keverőtálba, beleengedjük a dagasztóspirált és szép fényes, ruganyos tésztát készítünk. Tetejét vízzel lekenjük, egy neylonzacskóval vagy a tálra illeszkedő tetővel letakarjuk és betesszük a hűtőbe. Ha van időnk, egyszer átgyúrhatjuk, de nem lényeges. Másnap elővesszük, átgyúrjuk és 110 g-os pogácsákat vágunk a tésztából. Így kaptam én 10 db-ot. Ezeket szép zsemleformára kerekítjük, és vagy így hagyjuk duplájára kelni. Vagy 15 perc pihentetés után a gombócokat kinyújtjuk, kb 20-25 cm hosszúra és 10-12 cm szélesre.A tésztacsíkot kettéhajtjuk, és szépen feltekerjük. Részemről két sütőzacskóba vándoroltak, de lehet csak tepsire is tenni, ez esetben konyharuhával, letakarva hagytam a bagetteket duplájára kelni. Ezután vizet permeteztem a zacskókba, a szájukat bekötöttem és 200C fokon légkeveréssel 45 perc alatt szép pirosra sütöttem. Ha tepsin sütjük, permetezzük le a bagetteket és a tepsit jó alaposan vízzel és tegyünk egy tálka vizet a sütőbe, hogy gőzben tudjanak a péksütik sülni. Amikor kész lett, óvatosan felvágtam a zacskót VIGYÁZAT, a benne lévő forró gőz nagyon éget! Rácsra tettem hűlni a bagetteket és lepermeteztem vízzel, hogy cserepesedjenek. Legközelebb kifli készül ebből a tésztából Nagyfiú örömére.

Ropogós, illatos
Puha és foszlós
A 10-et vágtam fel mintának :-)
JÓ ÉTVÁGYAT!

4 megjegyzés:

  1. Hűha, látványra csodálatosak! Látszik, hogy milyen ropogós, foszlós finomságok. Nem csodálom, hogy a gyerekek nem hiányolták a virslit:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen, nagyon jól sikerült. Öörülök, hogy neked is tetszett!

      Törlés
  2. Nagyon klassz, már én is sütöttem hideg kelesztéssel, nagyon jó lett. De éntöbbnyire korán megyek el otthonról, így nálam ez csak hétvégén jöhet szóba. Láttam a kenyeret a blogomban, de most megint itt nem találom nálad, mitől lehet ez?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm. Na én is csak hétvégén szoktam így sütni, a kenyérnek idő kell. a receptet még én vettem lé, ugyanis tévedésből tettem fél a bagett helyett. De most már itt van.

      Törlés