2012. május 15., kedd

Póréleves

A krémleveseket általában, mindenki szereti. Főleg a gyerekeknél lehet velük elrejteni a zöldséget a szemük elől és így mégis megeszik a levest. Ez az a fajta, ha van hozzá pirított kenyérkocka, vagy levesborsó, mint a képen, akkor nagyon csábító is lehet. Főleg, hogy az ízviláguk nem túl erőteljes, de mégis különleges. Nálunk ez a fajta leves az egyik kedvenc. Annyira szeretjük, hogy volt már vendég, aki kétszer is ezt kapta, amikor ebédre volt hivatalos. Igaz ez a két meghívás egy év különbséggel zajlott le. Azóta én írom, miket is készítettem egy-egy nagyobb ünnepre.


Hozzávalók:

2 kisebb vagy 1 nagyobb szál póréhagyma
2 savanykás alma
2 közepes szem burgonya (én kihagytam)
só vagy ételízesítő/ leveskocka
100 ml tejszín
olivaolaj

fehérbors
szerecsendió

levesborsó vagy pirított kenyérkocka

A pórét megmossuk, karikákra vágjuk. A zöld része is mehet a levesbe, úgyis turmixoljuk. Az almákat és a burgonyát is meghámozzuk, apró kockákra vágjuk. Az olviaolajat vagy hagyományos olajat felhevítjük, rádobjuk a porét és folyamatos kevergetés közben szépen megdinszteljük, a vége felé hozzáadjuk az almakockákat, rövid ideig együtt pirítjuk. felöntjük annyi vízzel, amennyi jócskán ellepi, betesszük a burgonyát, leveskockát vagy a sót. Amikor a burgonya puha, kiszedünk pár evőkanálnyi pórét levesbetétnek, a többit krémesre turmixoljuk, hozzáadjuk a tejszínt, fehérborsot, még egyszer felfőzzük. Ízlés szerint sózzuk, ha kell és kevés szerecsendiót reszelünk rá, de ekkor már ne forrjon a leves. A burgonya miatt nem kell semmi sűrítőanyag, szép krémes levest kapunk.

Pirított kenyérkockákkal vagy levesborsóval tálaljuk.

Tipp:

A főzővíz egy részét lehet fehérborral helyettesíteni, akkor elég 1 alma, nehogy túl savanyú legyen a leves.
Tehetünk a levesbe sonkakockákat is a pürítés után, így egy tartalmas egytálételt kapunk.

JÓ ÉTVÁGYAT!

6 megjegyzés:

  1. Mi is nagyon szeretjük a krémleveseket. A pórét meg különösen kedvelem, mostanában mindenbe ezt teszek:)Almát én nem szoktam bele tenni, de biztos finom úgy is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Próbáld ki almával, nagyon pikánssá teszi. Sokszor használok pórét hagyma helyett én is. Főleg, ha anyu itt van, nem bántja az epét annyira.

      Törlés
  2. Fokhagymával és sima hagymával már csináltam, de póréval még nem... Nagyon finom lehet! Ezeket a bogyókat a gyerekeim nagyon szeretik. :o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát bogyóban mi is jók vagyunk. Igaz én veszem, mert mindent nem tudok magam készíteni. Viszont ezt a levest próbáld ki! sokáig kerestem az ideális receptet, de ez mondhatom nagoyn ott van. :-)

      Törlés
  3. Imádom az ilyen leveseket!!! Nyam-nyam... :P

    VálaszTörlés