2012. május 20., vasárnap

Rebarbaratorta




Anyósom jóvoltából birtokomba került egy csomó rebarbara levél. Nem igen tudtam, mit is kezdjek vele. Nem találtam receptet, ami tetszett volna. Csak azt tudtam, szeretnék tojáshabot a tetejére. Aztán eszembe jutott, hogy a múlt heti szülinapi buliból még maradt adag tészta, amit nem sütöttem meg hasábburgonyának. Meg ugye van a tojásfehérje a hűtőben és krémesnek kell lennie, a tölteléknek. Nekifogtam hát és valami hihetetlen finomság született belőle. Nem gyerekeknek való igazából, mert savanykás és pikáns, Nagyfiú nem is evett belőle. De nekünk nagyon ízlett.




Tészta:

Tücsök Bogár Buliburgerénél a sültkrumpli tésztája, kicsi módosításokkal, mert hogy nem készült el a hamburgerekkel együtt. Viszont most nagyon jó szolgálatot tett a begyúrt alapanyag a hűtőből.

150 g liszt
100 g vaj
1 tojássárgája
50 g vaníliás porcukor
1/2 citrom reszelt héja

Töltelék:

600 g rebarbara
100 g cukor

200 ml tejföl
3 db tojássárga
100 g cukor

Habkorona:

4 db tojásfehérje
200 g cukor

A tésztához a vajat és a lisztet gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és összegyúrjuk. Legjobb a robotgép spiráljával, majd legalább 1 órára, még jobb egy egész éjszakára a hűtőbe tesszük.
A rebarbarát megpucoljuk, krumplihámozóval nagyon gyorsan megy. Vékony szeletekre vágjuk és 100 g cukorral megszórjuk, hogy átvegye az édes ízt. 
A tésztát kb. 1-2 mm vastagra kinyújtjuk és a tortakarikával kiszúrjuk az alját. A kapcsos tortaformát kibéleljük sütőpapírral. Beletesszük a tésztát. A leeső széleket összegyúrjuk, kígyóformára kisodorjuk és a tortaformába simítjuk, nyomkodjuk, peremet képezve ezzel a torta aljának.
A rebarbarát leszűrjük, a  levét vízzel hígítva, jól lehűtve üdítőként ihatjuk. Egyenletesen elosztjuk a tésztán. A tejfölt elkeverjük a cukorral és a tojások sárgájával és a rebarbarára öntjük. A tortát 180C fokra előmelegített sütőben, légkeveréssel 20-25 percig, amíg a tojásos tejfölöl megszilárdul sütjük.
Ez idő alatt a 4 tojásfehérjét kemény habbár verjük és a cukrot folyamatosan adagolva, szép, fényes habot készítünk. Ha van kedvünk habzsákba tesszük vagy csak habkártya segítségével, egyenletesen elosztjuk a tortán. Visszatéve a sütőbe, 10 percig sütjük a tortánkat. Majd a maradék hőt kihasználva, még 5 percig szárítjuk. Teljesen kihűtve szeleteljük, mert különben hajlamos a szétesésre.

10 megjegyzés:

  1. A torta csodálatos! Biiiztos finom volt.
    Imádom a rebarbarás sütiket, ezt a receptet is lejegyzem, nagyon jó. Köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök,hogy tetszik a torta. Nagyon finom volt. Remélem Nektek is ennyire fog ízleni, mint nekünk!

      Törlés
  2. Gyönyörű!!! Milyen ügyi vagy! :) Megkóstoltam volna szívesen...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen adtam volna belőle Nektek pár szeletet. Kár, hogy olyan messze laktok.

      Törlés
  3. Ó, micsoda habos álom! Nem ettem még rebarbarát, fogalmam sincs mihez hasonlít az íze. Természetesen megkóstolnám, nagyon guszta!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem feltétlen próbáld ki Kriszti a rebarbarát. Nagyon finom, savanykás az íze. Igaz kicsit sok cukorral kell egyensúlyozni, de ebben a sütiben igyekeztem a minimumon tartani. Így, hogy előtte be van cukorral szórva, elvész a kesernyéssége is.

      Törlés
  4. Én is szívesen bekóstolnám azt a szeletkét a tányérról:)

    VálaszTörlés
  5. De jól néz ki!Mostanában mindenki rebarbarából süt, főz, nekem még sosem sikerült ráakadnom.
    Pécsen a csarnokban mindig kérdezem, de nem találok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a kedves szavakat! Hátha sikerül egyszer végre kipróbálnod, nagyon ajánlom, igazi pikáns növényke.

      Törlés