2012. december 14., péntek

Gyertyáink

Állandó beszállítóm, férjem unokahúga az idén nagyon szorgalmas volt, rengeteg gyertyát égetett el. Ennek következtében jó sok gyertyacsonk várt arra, hogy új életre keltsük őket.


Hát nem az a csapjuk össze és kész van elfoglaltság. Mivel nincs rezsóm, sajnos a villanytűzhelyen kell melegítenem a viaszt vízfürdőben. Ez órákig eltart, mert forralni ezt sem szabad, akárcsak a csokoládét. A kanóc viaszba lógatása nálam nem volt be, így egy egyszerű fehér gyertyát, a legolcsóbbat, szoktam méretre vágni és arra öntöm a viaszt rétegenként. Amikor az utolsó sorra kerülne a sor, hagyom a gyertyát megszilárdulni, teljesen kihűlni. Ekkor valószínűleg egy lyuk keletkezik a kanóc körül, ahogy az anyag hűl és szilárdul, zsugorodik (barna gyertya, középső sor balról a 2.). Végezetül feltöltjük viasszal a kellő magasságig, de ez már ne legyen több 1 cm-nél( hátsó sor 2 szélső). Ezt is hagyjuk szobahőmérsékleten megszilárdulni. Legjobb, ha másnap vesszük ki a formából. Formának megteszi bármilyen  műanyag pohár, konzerves doboz, de lehetőleg ne vízszintes csíkozással. Abból csak nagy nehezen lehet kiszedni a gyertyát. Én megszenvedtem vele alaposan, még a fagyasztóban is jártak a gyertyák. A poharakba lehet tenni hullámos kartonpapírt, érdekes szövésű anyagot, bevonni folpackal, hogy elengedje a gyertya szilárdulás után. Jó szórakozást mindenkinek. :-))






8 megjegyzés:

  1. Ezek annyira szépek! Ügyes vagy!:-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jók lettek, de a technológiát nem sikerült felfognom:).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Szóval. A kanóc csúcsa alatt 3-4 cm-vel hagyod a gyertyát teljesen megdermedni, ekkor biztos, hogy keletkezik 1 lyuk, ezért az utolsó réteget, ami max.1 cm csak ezután öntöd rá. Ez elfedi a lyukat és szép símá lesz a gyertya felülete. Most már jobban érthető? :)

      Törlés
  3. Van egy csomó összegyűjtött gyertyacsonkom... Most kedvet kaptam, hogy gyertyát készítsek:)
    Egyetlen gondom, hol vegyek kanócot?:(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hobbiboltban biztosan kapsz. De ahogy írtam, a legolcsóbb temetői gyertyát teszem bele kanoc gyanánt, azt lehet kapni a vegyes boltban is. Kicsi viaszt öntök a forma aljában, hagyon megkötni és akkor beleallitom a gyertyát. Ez is hagyom emgszilardulni és jöhet a következő réteg. Sok sikert a gyertyázáshoz! :)

      Törlés
  4. Nagyon szépek lettek! Valamikor mi is még itthon voltak a gyerekek próbálkoztunk ilyen kis poharakban újra önteni a gyertyát.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Eva? Nálunk nagy szám, hogy egész nap rotyog a lé a tűzhelyen. :)

      Törlés