2012. december 7., péntek

Karácsonyi (majdnem) vegyszermentes nagytakarítás

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én utálok takarítani. Viszont még jobban utálom a koszt. Tehát takarítok. Igen ám, de nem mindegy mivel. Mert egyiknek az illata zavarta az orromat, a másik nem vitte le a vízkövet. De kivétel nélkül mind vegyszer volt. Ekkor találkoztam Ökoanyuval a Nők Lapja hasábjain és lázasan kutatni kezdtem a neten a környezettudatos háztartás után. Pár dolgot már előtte is használtam, de mostanra teljesen átalakítottam a mosásomat, a takarítószereimet lecseréltem. Az erről szerzett tapasztalataimat szeretném most, csak így egyszerűen, képek nélkül megosztani Veletek.
Valahol ezek is receptek, csak éppen más fazékban rotyognak, mint a csirkepörkölt. És ami a legnagyobb előnyük. Nagyon olcsón előállíthatók. Nem tudok árat mondani, nem számoltam utána, de hogy legalább a felét megspórolom az eddig kiadottnak, az biztos. Már csak ezért is megéri.

Kép innen: http://zoldvilagomegyesulet.blogspot.de/2011/10/mososzappan-keszitese-hazilag.html

Mosógél:

100 g mosószappan
6 l víz
200 g mosószóda

A szappant sajtreszelőn lereszelem, 1 l forró vízben feloldom. A maradék 5 l vizet (a legjobb egy erre a célra rendszeresített) lábasban felteszem melegedni. Hozzáadom a szappanos keveréket és csak addig melegítem, amíg teljesen homogén elegyet kapok. Ezután 3 l-t kimérek egy vödörbe, botmixerrel alaposan elegyítem, majd hagyom kihűlni. Ez lesz a színes ruhák mosógélje. A maradék mosószerhez hozzáadom a mosószódát, lekeverem. Ez rögtön elkezd bekocsonyásodni, de ez így van rendjén. Ezt is turmixoljuk és hagyhatjuk a fazékban kihűlni. Ezzel mossuk a fehér ruhákat. Másnap ismét mindkét mosószert turmixoljuk, majd üvegekbe töltjük. Mosásonként 50- 100 ml mosógélt adjunk a ruhákhoz.

Öblítés:

Mosásonként 1-2 evőkanál vagy 20 ml 10 %-os ecetet vagy almaecetet adjunk az öblítőtartájba.
Aki szeretne illatos ruhát, az cseppentsen max. 4 csepp illóolajat az ecetre. De ne többet, főleg ne sötét ruhánál, mert foltot hagy rajtuk és nehéz kiszedni. Kedvencem a Rossmann narancs és citromfűolaja. Teljesen természetes mindkettő, nem szintetikus. Törölközőkhöz és ágyneműhöz levendulát használok.

Folttisztítás:

Mivel jönnek a zsírfoltos, pecsétes abroszok így karácsony táján, vegyünk egy epeszappant valamelyik drogériában. Reszeljünk le belőle egy evőkanálnyit és oldjuk fel 150-200 ml forró vízben. Evvel a pasztával kenjük be a foltokat mosás előtt. Zsírfolt ellen remek. Más foltokat mosószódával kezelhetünk. Oldjuk fel a mosószódát forró vízben hagyjuk fél órát oldódni és ezt adjuk a ruhákhoz. Majd töltsük fel annyi meleg vízzel, hogy ellepje a ruhákat. Egész éjszaka ázhatnak és másnap mehetnek a mosásba. Ez az áztatás jót tesz a kissé beszürkült fehérneműknek is.

Általános fürdőszobai tisztító:

Nem szeretek 5 féle tisztítószerrel rohangálni, míg csillogó nem lesz a fürdőszoba. Hát fogtam a kiürült szórófejes flakont és ebbe készítettem be egy adag szert.

2 ek citromsav
2 ek Frosch általános tisztító (emiatt majdnem vegyszermentes a háztartásom)

A citromsavat feloldjuk egy edényben (mondjuk amit erre rendszeresítettünk) majdnem forró vízzel, hozzáadjuk a Froscht és beleöntjük a spriccelőnkbe. Feltöltjük langyos vízzel. Hagyjuk kihűlni, rátesszük a szórófejet. Evvel spricceljük be a mosdókagylót és fürdőkádat, csempét, csaptelepeket, de még a vécécsészét belül is. Hagyjuk 5 - 10 percet hatni, majd langyos vízzel leöblítjük.

Ha nagyon vízköves a csaptelepünk, vékonyan beszórjuk citromsavval, nedves konyhai törlővel körbetekerjük és legalább 1 órahosszát hagyjuk hatni. Utána langyos vízzel átöblítjük, puha kendővel letöröljük.

Ablaktisztító:

100 ml ecetet öntünk egy spriccelőbe vagy egy kiürült ablaktisztítós flakonba, ehhez adunk 1-2 csepp mosogatószert és feltöltjük vízzel. Ezután már csak be kell szórnunk az ablakot, egy mikroszálas kendővel áttörölni és egy gumilappal lehúzni vagy konyhai törlővel, esetleg újságpapírral szárazra törölni.

Kerámiapadló tisztítása:

Sajnos csak márvány (oh a nagyzoló, de mit tegyek apósom ezzel foglalkozott) és csempeburkolatunk van, így nem tudom, hogy parkettára jó e.

Tegyünk egy vödör (5 l) meleg felmosóvízbe egy evőkanálnyi kenőszappant. Ezzel mossuk fel a padlót. Ha csúszós lenne a járólap, mossunk fel csak vízzel és utána kevesebb kenőszappant használjunk legközelebb. Ezt sajnos padlója válogatja.






16 megjegyzés:

  1. Nagyon irígylásre méltó, hogy ilyen zöld módon vezeted a háztartást. Sokmindent én is csinálok, de saját mosógélt még sosem csináltam. Körünézek majd hogy mi mennyiért kapható, érdemes lenne belefogni, főleg ennyi mosásssal:) Szép hétvégét:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Trollanyu! Igyekszem, de van még hova fejlődnöm. Viszont tényleg sokkal takarékosabb. Nálunk a mosógél hozzávalói tényleg filléres dolgok. Most vettem mosószódát 500 g nem volt 1 euró, a szappanból 3 db szintén nincs 1 euró. A víz meg ugye ha ásványvíz akkor 19 cent / üveg. Számoljunk: szóda: 40 cent, szappan: 30, mivel csak 1 kell 6 literhez, plusz a víz: 1,20, akkor a 6 liter mosószer nincs 2 euró. Szerintem baráti. Főleg, hogy ekkora mennyiség heti 6-7 gép ruhát számolva, elég 4-5 hónapra. Nekem megéri az a kis időráfordítás, amíg elkészül. És jó szórakozás is! :-))

      Törlés
  2. Figyelemre méltó és követendő lenne, hiszen teljesen behálózott az életünkbe a vegyipar. Illatosítunk, lágyítunk, oldószerezünk és csillogtatunk. És sajnos nem csak a körülöttünk lévő dolgokat, hanem már saját magunkat is... Különben én már vettem mosószódát, hogy készítek belőle folyékony szappant, kipróbálni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na, ha kész a szappan arra meg én lennék vevő! Írd le Kriszti, légy szíves!

      Törlés
  3. Jó, hogy ezt leírtad, köszi! Van amit én is csinálok, sajnos sok mindent nem!:-( De igyekszem...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak a kezdete nehéz. A többi már adja magát! :-))

      Törlés
  4. Gratulálok az átállásnak és annak, hogy leírtad nekünk. Agyban már elkezdtem magam átállitani, innen már csak idő kérdése, mikor teszem meg. Mosogató gélt már készítettem és tökéletesen működött.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Aleda! Ezzel én is pontosan így voltam. S most, hogy már megvannak a technikák is, nagyon díjazom a dolgot. :-))

      Törlés
  5. Hasznos tudni valók ,én mosódióval mosok és a fehérekhez + mosószódát rakok , kb 5 hónapja mosok így.
    Rengeteget spóroltam mert eddig összesen 2700-ft költöttem mosásra és a ruhák így pont olyan tiszták mintha valamilyen márkás mosógéllel mosnék!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem a mosódió nagyon nem jött be. Nem lettek a babaruhák anno tiszták, a szagokat nem vette ki. Leálltam úgy 6 évre ezekről a környezetbarát dolgokról. DE mostanra ismét felfedeztem és ezek jól működnek. Örülök, hogy a mosódió Nálad bevált! :-))

      Törlés
  6. Nagyon jó:) Én kevésbé profi készítem a gélt, egyszerűen egy flakonban összerázom. A kutya miatt forró ecetes vízzel szoktam felmosni a köves helységeket, és ecetet használok vízkőoldásra is. Persze az elég intenzív szagú, de utána gyorsan kiszellőztetek:)Mondjuk én a hajamat is illóolajos-ecetes vízzel öblítem. A másik favoritom a szódabikarbóna, azt teszek a fehér cuccokhoz, a zsíros szennyeződéseket azzal távolítom el, valamint a hűtőben is tartok egy csészével, az esetleges szagok ellen:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ecetet én is szoktam használni, gyors vízkőoldásra. Nálunk van 25%-os is. Valamint megfogom próbálni a mosószóda+víz elegyet sütőtisztításra, ha mindent megsütöttem már karácsonyra. Szódabikarbónát veszek én is otthon, mert itt nem találtam, csak sütéshez valót és azzal is kísérletezek majd.

      Törlés
  7. A mosógél tökéletesen tisztára mos? Már én is kacérkodtam a gondolattal, hogy lecserélem a mosóport, de a tesómék sokáig mosódiót használtak, és az sajnos egyáltalán nem mosta tisztára a ruháikat. Az egyéb tisztításhoz már régóta ahova csak lehet ecetet használok...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen Csiperke, tökéletesen! Ahogy már írtam, a mosódió nálam sem működött. Aztán vettem a mosószappant és azzal kezeltem a pelenkákat. Készítettem pasztát is belőle és az meggyőzte kétkedő énemet. Amikor a gélről olvastam , csináltam fél adagot, s nem csalódtam. Ugyan a fehérek szürke színűek lesznek, mert nincs benne optikai fehérítő, de 1 áztatás pár havonta rendbehozza a dolgot. Ecet helyett én citromsavban utazom, de az is nagyon jó, kivétel az öblítés.

      Törlés
  8. NAGYON örülök ennek a bejegyzésednek, mert mióta a blogomon egyszer kommentként leírtad a mosószered receptjét, azóta várom, hogy végre elfogyjon a bolti. :) A mosószódát és a mosószappant már beszereztem, szóval már csak főzni kell! :) És én is minden vegyszeremet le szeretném cserélni, és én is arra gondoltam, hogy ha egyszer sikerül ez a tervem, akkor megosztom a blogomon a bevált öko-tisztítószereim receptjeit. De te megelőztél, aminek most én nagyon-nagyon örülök (nekem így már nem kell kísérletezgetni, hogy melyik a jó recept)! Éljenek a zöld vegyszerek! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éljenek! Örülök, hogy örülsz és hogy tetszenek a receptek. Még nekem is van hova fejlődnöm, de jó úton haladok a zöldítés terén. Sok sikert Neked is hozzá! És oszd meg velünk a tapasztalataidat.

      Törlés