2012. május 3., csütörtök

Karamellás kávés kosárkák - Süss! Alkoss! Díszíts! versenymű 2.

Csak az alliteráció kedvéért a cím. No meg azért, mert Tücsök Bogár átvette a stafétát a Süss! Alkoss! Díszíts! kreatív megmérettetésben. És mivel a téma a karamella volt, ami nekem is nagy kedvencem, egyértelmű volt, hogy benevezek. Valamint az alkalmak is sorra jöttek, születésnap, több is, Húsvét, s ezek adták a lehetőséget, a kísérletezésre kedvem szerint. Íme a második "versenymű". Egy igazán mutatós, és sajna kissé munkás apróság. Az ötletet a Kávékrémes képviselőfánkomból merítettem és azt fejlesztettem tovább. Ez sem fogy lassabban, tapasztalatból mondom. 


Hozzávalók:


Kosárkák

200 g liszt
100 g vaj/ margarin
50 g porcukor
    3 db tojássárgája
    2 csapott ek tejföl
    1/2 cs vaníliás cukor
    1/2 cs sütőpor

A vajat elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a tejfölt, vaníliás cukrot, összekeverjük. A lisztet elvegyítjük a sütőporral és összegyúrjuk a tésztát. Fóliába csomagoljuk, 1 órára a hűtőbe tesszük pihenni.
A tésztát kb. 1 mm vastagra nyújtjuk, kerek formákat szaggatunk, a kosárkáknál jóval nagyobbat, hogy felérjen a széléig. A tésztakarikákat a formákba igazgatjuk. Előmelegített sütőben világosra sütjük a süteményünket.

Krém:

250 ml tej
50 + 20 g cukor
  40 g liszt
    2 db tojássárgája
    1 ek nescafepor vagy 1 ek erős feketekávé
150 g vaj nem margarin!

Amíg a kosárkák tésztája hűl, elkészítjük a krémet. A tejet elkeverjük a kávéval, a tojások sárgáját a 20 g cukorral kihabosítjuk, a liszttel csomómentesre keverjük. 50 g cukrot egy lábasban felolvasztunk és aranybarnára pirítjuk. A kávés tejet hozzáöntjük és felforraljuk.  A tojássárgás keveréket belecsorgatjuk. Forráspontig melegítjük és folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Kihűtjük. Ezt a legegyszerűbb, ha a fazekat egy hideg vízzel teli edénybe (mosogató) állítjuk.
A vajat kockánként robotgéppel a krémbe dolgozzuk, kihabosítjuk, majd a hűtőben 1 óra hosszat lehűtjük. Csillagcsőrös habzsákba szedjük és a kihűlt kosárkákba nyomjuk.
Díszíthetjük karamellcsíkokkal vagy csokival, de így is nagyon mutatós aprósütemény. 



JÓ ÉTVÁGYAT!

4 megjegyzés:

  1. Itt is még egyszer köszönöm a részvételedet a játékban!
    Szeretem a töltött kosárkákat! (is)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én köszönöm a lehetőséget! Jó az ízlésed! És ez sok nagyon mennyei falatka volt.

      Törlés
  2. Szeretem a kosárka süteményeket, ezzel a töltelékkel is nagyon klassz lehet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egészen más, mint a diós vagy a mákos. De nagyon finom, igazi különlegesség.

      Törlés