2012. május 31., csütörtök

Teljeskiörlésű tönkölykenyér hidegkelesztéssel

Ebbe a kenyérbe minden praktikát beleraktam, amit a kenyérsütésnél eddig megtapasztaltam:

- öregtésztával készült, nem csak színtiszta élesztővel
- hidegen kelesztettem, egy egész éjjen át a hűtőben
- wok-ban sütöttem
- fedővel lefedve
- gőzben párolódva, kelve
- magas hőfokon, 240C

Nagyon szép lett, nagyon finom, a héja ugyan nem ropogós, mert hogy teljeskiőrlésű, ettől ne is várjuk el. De azért a vágás mentén kicsit ropogott még aznap. CSak azt mondja meg nekekm valaki, hogyan lett ilyen négyszögletes? :-)
Egy szó, mint száz. A mi életvitelünk mellett, az esti bedagasztás, első kelesztés, majd formázás után, az éjszakai hidegkelesztés és reggeli sütés vált be a legjobban.


Hozzávalók:

250 g öregtészta
500 g teljeskiőrlésű tönkölyliszt
200 g tönkölyliszt (Type: 1050)
10 g élesztő
  1 ek balzsameset - kísérleti jelleggel, de nagyon finom 
  2 ek olaj
  1 ek só
  1 tk cukor
kb. 450-500 ml víz, liszttől függően, lehet még kevesebb

Minden hozzávalót a keverőtálba teszek és alaposan kidagasztom. A tetejét meghintem liszttel, letakarom egy fóliával és duplájára kelesztem. Ha megkelt, ismét átgyúrom, nem túl keményre, de formázhatóra. Laposra lapogatom a kezeimmel és mind a négy sarkát behajtom a közepe felé, lenyomkodom majd megfordítom és kerek cipóformát készítek. liszttel meghintett ruhával kibélelt kelesztőkosárba teszem, a tetejét megszórom liszttel és a ruhával betakarva beteszem egy éjszakára a hűtőbe.


Másnap reggel kiveszem a hűtőből, óvatosan beleborítom a liszttel meghintett wokba/ sütőedénybe és hagyom kicsit melegedni, míg a sütőt felhevítem 240C fokra.

  

Ekkor keresztben bevágom a tetejét. A wokteeőe alaposan megspriccelem vízzel ráborítom. Így sütöm 50 percig a kenyeret, mivel elég hideg a tészta. Majd mérsékelem a tüzet 200C fokra és 10 percig még sütöm a kenyeret. Ekkor leveszem a tetőt és ha kell még tető nélkül pirítom a kenyeret. Rácsra teszem hűlni, vízzel alaposan megspriccelem, s élvezettel szívom be a friss kenyér illatát. 

















JÓ ÉTVÁGYAT!

2 megjegyzés: