2012. november 30., péntek

Mária néni sós rúdja - SAD XI.

Már régen szerettem volna ezt a sósat elkészíteni és közzétenni, de sohasem volt rá alkalom. Ez nálunk minden ünnepkor kötelező darab. Igazából nem tudjuk mi a neve, Mária nénitől örökölte a családunk, akinek nem voltak hozzátartozói, így az Ő tiszteletére ezt a nevet kapta. Nem egy diétás darab, de nagyon finom. Mivel az esedékes SAD házigazdája Trollanyu azt kérte, hogy öltöztessük ünnepi ruhába kedvenceinket, rá esett a választásom. Sokat nem tudtam variálni rajta, ez már csak egy ilyen kívülről puritán sütemény. Viszont belülről pazar ízélményt ígér.



Hozzávalók:

250 g margarin
100 g teavaj vagy sótalan vaj
    1 ek (kacsa)zsír
1 csapott evőkanál só
200 ml tejföl
  20 g élesztő
    2 db tojássárgája
( 1 tk őrölt kömény)
kb. 600 g liszt

reszelt sajt
pirított szezámmag
mák

Az élesztőt elkeverjük a tejfölben. A háromféle zsiradékot habosra keverjük a sóval, majd a tojássárgájával. Hozzáadjuk a tejfölt, aki szereti az őrölt köményt és összegyúrjuk annyi liszttel, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. 2-3 mm vastagra nyújtjuk, lekenjük egy tojásfehérjével, megszórjuk a sajttal vagy valamilyen maggal, a nyújtófa segítségével kicsit beleegyengetjük a tésztába. Pizzavágó segítségével 1-1,5 cm széles csíkokat szelünk, amiket 4-5 cm hosszúra vágunk. 180C fokon szép pirosra sütjük.





JÓ ÉTVÁGYAT!

8 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néznek ki, mi is imádjuk az ilyen sós nasikat, bármennyi elfogy belőle:) Örülök, hogy játszol te is:) Ha a margarin helyett is vajat használok, az gondolom nem baj. Só nem is kell bele egyáltalán? Van egy finom ecetes satos rudam, de azt éjszakáztatni kell. Lehet, hogy kipróbálom, hétfőre kell sütnöm valamit.

    VálaszTörlés
  2. De örülök, hogy tetszik. Kicsit aggódtam, megfelel e, de aztán azt gondoltam, miért is ne felelne meg. Só kell bele, írtam is, de hogy csak vajjal milyen, nem tudom, mert pont az a lényege, hogy 3 féle zsiradékkal készül. Próbáld ki, rossz nem lesz, az tuti. És még pihentetni sem kell. Majd írd még, hogyan ízlett! :)

    VálaszTörlés
  3. Hm..., de jól néznek ki. Én is sós párti vagyok....az édes után! :o) Nagyon guszta mindkét ízű...

    VálaszTörlés
  4. Érdekes a tésztája a háromféle zsiradékkal, kíváncsivá tettél! :) Nagyon guszta a képeken, igazán fincsi lehet, és nálunk simán jöhet bele az őrölt kömény is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Omlós, puha, nagyon szeretni való! Köménnyel pikánsabb, csak javasolni tudom. :-))

      Törlés
  5. Én úgy gondolom, hogy ezeken az örökölt recepteken nem is szabad változtatni, mert már nem az az íz lesz, amire emlékszünk és vágyunk. Éva

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen, mivel így tökéletes, ahogy van, nem is kell semmi változtatás. Csak egy icipici, mivel nincs itthon sertészsírom, kacsazsírral próbáltam ki. Na, avval aztán még fenségesebb lett az íze. Szóval ennyi kényszer szülte változtatás jót tett neki! :-)) Az íze pedig feledhetetlen. Bár lett mellette egy másik sósrúd-kedvencünk is, ez marad örök darab.

      Törlés