Veszünk egy csomag élesztőt. Nem baj, ha kicsit kiszáradt m ár a hűtőben, sőt, annál jobb!
DE! Ne legyen penészes!
Szétmorzsoljuk egy konyhai papírtörlőre, mert az alatta is szívja a nedvességet. Maradnak kicsi rögök benne, de azokat óránként szétmorzsolgatjuk,
amíg aprószemcsés nem lesz az élesztőnk.
Ezután hagyjuk szellős, de nem napos helyen megszáradni.
Néhány óra múlva vagy másnapra teljesen megszáradt az élesztőnk és el is csomagolhatjuk a papírtörlőbe. Szellős helyen tárolva, szerintem eltartható fél évig is. Bár erről még nincsenek adataim, lévén ilyen sokáig még sohasem bírta nálunk.
Jó ötlet, köszönöm.
VálaszTörlésSzívesen Aleda, bármikor! Használd egészséggel! :-))
TörlésNéha hirtelen felindulásból veszek, végül soha nem sütök élesztős dolgokat, kivéve kenyeret. Pont itt árválkodik pár csomag élesztő a hűtőben, megőrzöm a módszereddel szűkösebb napokra:)
VálaszTörlésFeltétlen! Jövök holnap a bizonyítékkal, hogy ugyanolyan jól dolgozik, mint a friss, meg a zacskós. Nálam egy hónap után került felhasználásra, tökéletes eredményt produkálva. :-)
TörlésSzeretném megkérdezni, hogy működik e a szárított élesztő?
TörlésIgen, működik. Hétvégén lesz Youtube videó róla. Felteszem a blogra is.
TörlésGionette tetszik az ötlet nagyon! Már próbálom is:)
VálaszTörlésSok sikert hozzá! Majd írd meg, hogyan sikerült! :-))
TörlésVicces lenne ha lefagyasztva megdöglenének, szerencsére ezt a gombák nem tudják és 25 éve tökéletes kenyerem készül. Minimum 1,5 évig tökéletes marad, ez tapasztalat. Hibátlan. Csak esetleg nem mikróban kell felolvasztani meg hasonlók hanem az asztalon magára hagyva felengedtetni. Emberi testrészek milliói várják az átültetést új páciensbe világszerte, de nem porrá törve megszárítva hanem lefagyasztva. Jó reggelt.
VálaszTörlésJó reggelt! Hát akkor biztosan szárazjégben tárolod az élesztőd és 25 évig életképes marad Neked, mint az emberi szervek. Nekem sajnos csak hagyományos fagyasztóm van, -18 fokon és abban hiába no, megdöglöttek, többször is. Így nem kísérletezem vele tovább. Hiába engedgetem fel szabad levegőn, mert az ugye jót tesz, a csecsemőknek is, hűtőben, hogy ne legyen túl nagy a hőmérséklet különbség. Nem megy. Maradok a szárításnál, porításnál. Tisztelettel!
TörlésNekem is megdoglott az elesztom, par ev elteltevel probaltam ujra. Detto. :( ezt a trukkot most probalom. Koszi az otletet!
TörlésSzívesen! Most, a nagy élesztőmizéria idején is tettem el így felbontott élesztőt. Sok sikert a kísérletezéshez! :-)
Törlésszia! részekre osztottad, vagy szárazon saccoltad meg menyi kell egy kb.kg-os kenyérhez? köszönöm, ha válaszolsz. évi néni
VálaszTörlésSzia Évi néni!
VálaszTörlésNem saccolok, pontosan tudom, hogy egy kiló liszthez 40 g friss élesztő kell. Ez a mennyiség megfelel 2 csomag szárítottnak. Tehát 14 g kell belőle. Teljesen mindegy, hogy házilag szárított vagy bolti. De én mindkettőt fel szoktam futtatni. Biztos, ami biztos. No meg úgy tudok gyors kovászt készíteni a legjobban.
Jó kísérletezést!
Én is száritottam ki élesztőt, és nagyon jól műköbik. Szárítás után szobahőmérsékleten tárolom egy kis befőttes üvegbe.
VálaszTörlés