Hozzávalók:
Öregtészta:
200 g simaliszt (Type 405)
20 g élesztő
kb. 200 g víz
Előző este a lisztet tálba szitáljuk, az élesztőt feloldjuk 50 ml vízbe, a liszthez öntjük és annyi vízzel, hogy a nokedlinél kicsit keményebb tésztát kapjunk, összekeverjük. Fakanállal kicsit verjük, de éppen csak és lefedve a konyhapulton éjjel kelni hagyjuk. Reggelre hólyagokat vet és így jó.
Kenyértészta:
1 kg simaliszt vagy kenyérliszt
öregtészta
1 ek só
kb. 500 ml víz
3 ek olaj
A lisztet egy mély tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót. Az öregtésztát feloldjuk 400 ml vízben, hozzáadjuk a liszthez és fakanállal elkeverjük. Annyi vizet adunk még hozzá a maradék 100 ml vízből, hogy össze tudjuk állítani a tésztát, nem baj ha ragad, de ne legyen folyós. 10 percet pihentetjük. A munkalapra öntünk 1 ek olajat és a tésztát ezen addig dagasztjuk, amíg szépen összeáll és elkezd a munkalaphoz, valamint a kezünkhöz ragadni. 10 percet pihentetjük, ismét megdagasztjuk 1 ek. olajon, most 20 percet pihentetjük. Az utolsó dagasztást is elvégezzük 1 ek olajon és letakarva duplájára kelesztjük a tésztát. Ez kb. 1-1,5 óra hossza, a helyiség hőmérsékletétől és páratartalmától függően. Ezután a tésztát lazán kézzel kinyomkodjuk egy lappá, megformázzuk és ruhával bélelt edényben/ kelesztőkosárban 1 órát pihenni, kelni hagyjuk. Közben a tűzhelyet előmelegítjük maximális hőfokon egy fedeles sütőedénnyel, ami lehet öntöttvas, agyag, fém, üveg. Az edény alját megszórjuk grízzel/ liszttel, óvatosan belefordítjuk a tésztát, kereszt alakban megvágjuk és a fedővel letakarjuk. A hőfokot 250C fokra mérsékeljük, gáztűzhely esetén maradhat a maximális fokozat. 50-55 percig lefedve sütjük a kenyerünket. Majd a fedőt levéve 230C fokon, gáz 6-os fokozat, a kellő pirulásig sütjük. A sütőből kivéve rácsra tesszük, vízzel megspricceljük és élvezzük, ahogy pattog, cserepesedik a kenyér.
Csoda szép lett!! Nekem is most kell a kenyérkém,nagyon rá kattantunk a házi sütésre:))
VálaszTörlésKöszi Böbe! Oh, én már nagyon régen sütök kenyeret itthon, legalább 6 éve, csak azok élesztősek voltak mindig. Csak egy év maradt ki hébe-hóba, amikor egy pékségben dolgoztam és jutott néha kenyér is, nem csak péksütemény. :-))De a kovászos és az öregtésztás kenyerek sokkal alkalmasabbak a kemencés sütésre.
TörlésCsodálatosan szép lett a kenyered! Biztos nagy sikere volt nagyon finom lehet!
VálaszTörlésKöszönöm Éva! Nagyon ízlett a megajándékozottaknak, rögtön fel is tálalták babgulyás mellé! :-))
TörlésElküldöm ezt a linket engedelmeddel egy Bécsben élő unokatesómnak, aki hasonló cipőben jár és nagyon hiányzik neki az itthon megszokott kenyér! Gyönyörű lett! :)
VálaszTörlésKüldjed csak Zsuzsa! Örülök, hogy tetszik. A Wikipedián megtalálja a lisztek osztrák jelölését a német mellett: http://de.wikipedia.org/wiki/Mehl#Typisierung_in_Deutschland_nach_DIN, alatta az összehasonlítás. Akkor könnyebben megy neki a megfelelő fajta kiválasztása. :-))
TörlésCsodaszép lett!!! Csak egy kérdés - a sima liszt az a finomliszt??
VálaszTörlésÖrülök, hogy tetszik Mária! :-)) Igen, a simaliszt az a finomliszt. De lehet BL80-as kenyérlisztet is használni.
TörlésHát ez valami csodaszép lett! Ilyen ropogós kenyérkét én is szívesen kapnék ajándékba...Hol is laksz? :o))))
VálaszTörlésTudod Kriszti, jobbra el, két sarok és utána egyenesen előre. A fehér ház az utca végén.:-D Legközelebb ha megyek Hozzátok ezt viszek, jó? ;-)) Ha már annyira tetszik! :-))
Törlés:o)))
TörlésMéghogy semmi extra! :) Gyönyörűséges! :) Ezt az ízt azért én is hiányolom! :)))
VálaszTörlésTényleg! Hát láttál benne adalékanyagot? ;-) Örülök, hogy tetszik!
TörlésNagyon jól néz ki, éhes is lettem. Ahogy leiród olyan könnyűnek tűnik, eddig még soha nem mertem nekiállni kenyeret sütni, de lehet ezen majd változtattok, ha minden a helyére került nálunk:)
VálaszTörlésÁllj neki bátran! Garantálom a sikert! És a fiúk piedesztálra fognak emelni! :-))
TörlésGyönyörűséges! Micsoda pazar ajándék! :) Már rég sütöttem kenyeret, viszont mikor nálad járok mindig kedvet kapok hozzá! :P :)
VálaszTörlésGyönyörű ez a kenyér, szinte érzem az ízét a számban... :P
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésHa nincs fedeles sütőedényen, akkor is belefogjak?
Persze! Akkor egy vízzel teli tálkával együtt 250 fokon, csak 10 percet süsd és 230 fokon süsd amíg közepesre megpirul. Utána vedd ki a vizet, takard le egy sütőpapírral és 200 fokon addig süsd, amíg az alja megpirul és kongó hangot ad ki.
TörlésKöszönöm a választ!
TörlésAkkor berakom egy tepsibe és így készítem el ahogy leírtad.
Sok sikert hozzá! Kíváncsi vagyok a végeredményre! :-))
Törlés