Hozzávalók:
500 g liszt
1 cs szárított élesztő/ 20 g friss élesztő
50 g cukor
1 cs vaníliás cukor/ fél citrom reszelt héja
2 db tojás + 1 tojásfehérje, abból a tojásból, amivel lekenjük a kalácsot
250 ml tejszín!
+ 1 tojássárgája lekenéshez
A lisztet összekeverjük a szárított élesztővel. Amennyiben friss élesztőt használnánk, 50 ml langyos tejszínben egy kk cukorral futtassuk fel és ezután öntsük a liszthez. Adjuk a cukrot, vaníliás cukrot/ citromhéjat, a tojásokat és a fehérjét, tejszínt a liszthez. Keverjük össze és 10 percig hagyjuk pihenni. Kicsit olajozott/ lisztezett felületen dagasszuk meg alaposan a tésztát és letakarva kelesszük duplájára. Utána osszuk el hat, ha 2 kisebb kalácsot szeretnénk 12 egyenlő részre a tésztát, sodorjuk ki egyenlő hosszú szálakra és a végeiket hegyezzük ki. Majd fonjuk össze a szálakat.
Segítséget a fonáshoz itt találtok:
Kenjük le kevés tejjel hígított tojássárgával és hagyjuk duplájára kenni. Ismét kenjük le tojássárgával a megkelt kalácsot, hagyjuk megszáradni és süssük 200C fokra előmelegített sütőben 10 percig, majd mérsékeljük a tüzet 180C fokra és 30- 35 perc alatt süssük szép pirosra a kalácsunkat! Rácson hagyjuk kihűlni.
JÓ ÉTVÁGYAT!
Nagyon szép lett a kalácsod! Én a fonással mindíg bajban vagyok ezért csak sima kalácsot sütök! Nagyon finom lehet ezzel a recepttel!
VálaszTörlésKöszönöm Éva! Sokáig én is csak hármas fonással próbálkoztam, de aztán vettem egy nagy levegőt és ez is megy most már. :-))
TörlésGyönyörű lett a kalácsod, és a fonás is tökéletes. Én még nem próbálkoztam ezzel, bár nagyon látványos eredmény lesz belőle, úgyhogy érdemes lenne neki állni.
VálaszTörlésTényleg nagyon látványos és nem is bonyolult. Végy 6 kötéldarabot vagy gyurmarudat és gyakorolj azon. De ezt a kalácsot mindenképpen készítsd el Húsvétra! Annyira finom sóssal és édessel is! :-))
TörlésTökéletes lett a kalácsod, a fonás is:) Sokáig nem mertem több szálas fonást készíteni, de szerencsére már megy. Húsvétra én is sütök valamilyen finom kalácsot:)
VálaszTörlésÖrülök, hogy tetszik! Tudnád hányszor szedtem szét az elő ilyen kalács fonását! ;-)) De most már megy, no jó nem álmomból felkeltve, de ha ébren vagyok, nem gond megfonni a kalácsot. Még sütök párat és mehetek péknek. :-)) Láttam egyszer, hogyan fonnak műszakban. Előre sodort rudakkal ugyan, de valami félelmetesen gyorsan és gyönyörűen! :-))
TörlésSzép nagyon! :) Én csak négyessel fonok, hatosba belekavarodtam.
VálaszTörlésHát tartott nálam is, míg szép lett egy kalács. De azóta megy. Örülök, hogy tetszik Borsó! :-))
TörlésNagyon ügyes vagy! Gyönyörű a kalácsod!
VálaszTörlésÉn is mindig tejszínt teszek a kalácstésztába, mert sokkal foszlósabb lesz a kalács tőle:))
Köszönöm, ez aztán a dicséret! Egy profitól! Én nem ismertem ezt a tejszínes verzió, de nagyon finom! Megtartom. :-))
TörlésAzta, de gyönyörű! Ez a kalács, meseszép! :)
VálaszTörlésKöszi Csilla! Örülök, hogy tetszik! :-))
TörlésGyönyörűséges a kalácsod, szerintem nagyon finom lehet a tejszínes tésztával! :) Tetszik ez a 6-os fonás, meg kellene próbálnom! :)
VálaszTörlésNagyon finom tészta. És nagyon klassz levegős is. (csak nem nálam most, mert az élesztő sztrájkolt) A hatos fonástól meg szép magas lesz a kalács. :-)) Így hát: Hajrá Hankka! :-))
TörlésDe szép lett! Igazi fonott kalácska. Én maradok a hármasnál, de lehet kipróbálom egyszer ezt is. A videót nézve, talán összejön... :o)
VálaszTörlésHát persze, hogy összejön Kriszti! Mondom, fogj 6 madzagot és azon gyakorold a videót nézve. Hidd el, kétszer kell csak megcsinálni, míg kel a tészta. Utána mehet élesbe. És a család/ vendégek el lesznek ájulva tőle! :-))
TörlésNagyon szép lett a kalácsod! :) Én is ilyet tervezek Húsvétra, aztán meglátom, hogy sikerül, mert első próbálkozásom lesz a 6-os fonás.
VálaszTörlésTejszínes kalácsot már én is készítettem, és igen........ nagyon finom volt. :)
Akkor hajrá Okki! Menni fog és gyönyörű lesz! :-))
TörlésKérhetnék egy kis vajat és lekvárt? Úgy szeretem, és kakaóval!:-))))
VálaszTörlésGyönyörű!!!!!:-)
Rendben! Vaj van, mangó- ananász lekvár jó lesz? De sajnos csak kávém van. Nem baj? ;-))
TörlésKöszi! :-))
Csodaszép!!! És biztos nagyon finom is volt :)!! Én is megpróbálkozom az ünnepre, hátha sikerül :)!
VálaszTörlésKöszönöm Mária! Örülök, hogy tetszik! Csak bátran vesd bele magad. Én is fonok ismét húsvétra!:-))
Törlés...szóval nálatok is ilyen rossz időjárás van. :(
VálaszTörlésCsodaszép a kalácsod, és a tálad is nagyon tetszik!!
Köszi Gabriella! :-)) A tál egy nagyon becses ajándék kedves barátnőmtől és szuper! :-))
TörlésKedves Gionetta! Nagyon szép ez a kalács, gratulálok! Nekem mindig szétmászik a fonat, ha finomlisztből készítem a kalácsot. Mi a titok?
VálaszTörlésKedves Macskanyelv!
TörlésÖrülök, hogy tetszik a kalács. A titok, hogy kicsit keményebbre kell a tésztát hagyni. A fenti tészta, jó alap egy kalácsnak, mert szép fényes és sima felületű szálakat lehet sodorni belőle. Elég szorosra, de nem túl szorosra kell fonni, hogy mozoghassanak a szálak egymás alatt-felett. Valamint fontos, hogy a második kenésnél a már kissé megkelt tésztán az addigi fehér helyeket is lekend! Sok sikert a fonáshoz! :-)) Majd írd meg, hogyan sikerült!
Szia Gionetta! Tisztára elfelejtettem megnézni, hogy válaszoltál-e már, és közben megsütöttem a gyors kalácsot, amit te is láttál azóta a Sünis kanál blogon. Na, az nem mászott szét. Igazad van, azért nem, mert ezúttal nem volt olyan lágy a tészta. Apukám, aki nagy kalácsszakértő, nem örült annyira a tészta keményebbre hagyásának, mert szerinte az igazi kalácstészta olyan lágy, hogy azt fakanállal vagy kézzel kell verni, nem dagasztani, ahogy én szoktam. Az igaz, hogy az ő módszere szerint is mindig szétnyílik a fonat, de neki nem annyira fontos a külcsín, ő inkább a hagyományos módszer szerint csinálja, ahogy korábban én is. Egyébként én azt tapasztaltam, hogy akár verjük, akár dagasztjuk, akár lágyabb, akár keményebb a tészta, mégis mindkét módszerrel nagyon finom és igazi kalácsízű lesz.
VálaszTörlésA tanácsodat pedig köszönöm, most már legalább tudatában vagyok, hogy miért lett szép a kalácsom. :-D
Láttam a szép kalácsot!!! Igaza van Apukádnak, hogy a kalácstésztát verni kell. DE! A fonott kalácsét nem! Nekem is van egy húsvéti kalácsom, aminek majdnem folyik a tésztája kezdetben. Foszlós is lesz, csoda finom is, viszont nem néz ki jól fonva. Ha fonni akarjuk, csak a keményebb tészta, ami jól kidagasztva (én 3-szor szoktam megdagasztani) szintén foszlós és puha lesz, ad ki szép formát. :-))
TörlésNahát, ez érdekes! Apukám megfonja. :D Ha nem fonják, akkor mit csinálnak vele? Simán formába teszik, mint valami kenyeret? Nagymamám is verte a kalácsot és aztán kelesztés után megfonta.
VálaszTörlésMegfonva formába teszik vagy egyszerűen tepsibe nyújtják és arra tesznek tölteléket, arra pedig rácsot raknak. Mákos, diós hajtottat készítenek belőle. Rengeteg felhasználási módja van a kalácstésztának! Jó kísérletezést továbbra is! :-))
TörlésAkkor mindketten jól tudtuk. ;-) Csak meglepődtem azon, hogy a "vert" kalácsot nem fonják. Ezek szerint mégiscsak.... :-D
VálaszTörlés