A tészta ugyanaz, mint a fonott kalácsé, viszont a formázás a klasszikus briósé. Nem bonyolult, érdemes nekifogni, és bezsebelni a dicséreteket. Valamint nagyon praktikus tízórainak, uzsonnára, vajjal, lekvárral.
Hozzávalók:
500 g liszt
1 cs szárított élesztő/ 20 g friss élesztő
50 g cukor
1 cs vaníliás cukor/ fél citrom reszelt héja
2 db tojás + 1 tojásfehérje, abból a tojásból, amivel lekenjük a kalácsot
250 ml tejszín!
+ 1 tojássárgája lekenéshez
A lisztet összekeverjük a szárított élesztővel. Amennyiben friss élesztőt használnánk, 50 ml langyos tejszínben egy kk cukorral futtassuk fel és ezután öntsük a liszthez. Adjuk a cukrot, vaníliás cukrot/ citromhéjat, a tojásokat és a fehérjét, tejszínt a liszthez. Keverjük össze és 10 percig hagyjuk pihenni. Kicsit olajozott/ lisztezett felületen dagasszuk meg alaposan a tésztát és letakarva kelesszük duplájára. Osszuk el a tésztát 100 g-os darabokra.
Gömbölygessünk zsemléket, 2/3 részénél készítsünk nyakat, lapítsuk el, nyomjuk be a
vastagabb részt,
lyukasszuk óvatosan ki, vezessük át a lyukon a zsírozott muffin- vagy
tészta másik felét, briósformába helyezzük.
Kenjük le tejjel hígított tojássárgával, majd hagyjuk duplájára kelni, de legalább addig, míg kitölti a formát. Ismét kenjük le tojássárgával, hagyjuk megszáradni, majd 180C fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt süssük készre.
Egy kis videós segítség a formázáshoz:
JÓ ÉTVÁGYAT!
A briós és a kalács is nagyon szépre sikeredett, ügyes vagy!!!
VálaszTörlésSzép kis briósokat készítettél.:) Tetszik a formája, én is kifogom majd próbálni. köszi szépen. :)
VálaszTörlésKíváncsi vagyok a Te briósaidra! :-)) Örülök, hogy tetszik!
TörlésNagyon jók lettek, mindig olyan kis vidámnak tartottam ezt a formázást, az embernek jó kedve lesz tőle már ha ránéz:)
VálaszTörlésIgazi kis kézbefogható darabok ezek. Nálunk nagy kedvencek! :-))
TörlésDe kis helyesek... :o)
VálaszTörlésSzép Húsvétot kívánok, és jó pihenést!
Köszönöm Gabriella! Remélem Nektek is jól teltek az ünnepek! :-))
Törlés