Hozzáavalók:
400 g liszt
50 g cukor
1 csipet só
250 g hideg vaj
6-8ek jeges víz
1-1,5 kg alma
cukor
fahéj
szerecsendió
citromlé
1 db tojás
zsemlemorzsa a szóráshoz
Lisztet,cukrot, sót, gyors mozdulatokkal elvegyítjük vagy ahogy én tettem, pár másodpercig keverjük a robotgéppel (dagasztóspirál vagy, ami ennek megfelelő), majd a kockára vágott vajat egyesével hozzáadjuk. Gyorsan dolgozzunk, nehogy a vaj megpuhuljon. Gépnél persze, mindegy. Amikor a liszt a vajat szépen felvette, egyesével csorgassuk hozzá a vizet és minden kanál víz után hagyjuk a tésztát simára keverni. Liszttől függ, mennyi víz kell bele. Amikor szép egynemű gombócunk van, fóliába csomagoljuk és 20 percre betesszük a fagyasztóba! Nemvicc!!! Nekem a hűtőben egy éjszakát kellene állnia, hogy jó legyen, de ki tud annyit várni??? Addig az almákat megpucoljuk és citromlével meglocsoljuk, hogy ne barnuljon.
Elővesszük a tésztát és 2/3 - 1/3 arányban elosztjuk. A nagyobbik gombócból egy szép kerek lapot nyújtunk és belehelyezzük a piteformába,
Villával megszurkáljuk és visszatesszük a hűtőbe a másik gombóccal együtt.
Az almát lereszeljük, cukorral, fűszerekkel ízesítjük. Így nem enged sok levet.
A maradék tésztából szintén egy korongot nyújtunk, ami a piteformába pontosan beleillik.
A tésztát kivesszük a hűtőből és megszórjuk vékonyan zsemlemorzsával, hogy az alma leve ne áztassa el a tésztát.
Rátesszük a tölteléket a tésztára.
Befedjük a másik tésztával, a széletek visszahajtjuk és összenyomkodjuk.
A tészta tetejére mintát metszünk, hogy a gőz távozni tudjon, mégis csak szebb, mint a villával szurkálás. Megkenjük egy felvert tojással (el is maradhat) és először 230C fokon 10 percig pirítjuk, majd 180- 200C fokon 40-45 perc alatt készre sütjük.
JÓ ÉTVÁGYAT!
Szuper a tál! Csodás a pite!:))
VálaszTörlésKlasszikus darab, a pite is meg a tálad is hozzá:) Süss még benne jó sok pitét:)
VálaszTörlésKöszönöm Nektek! Lesz még benne sok finomság! :-))
VálaszTörlés