2012. augusztus 25., szombat

Zöldséges pite Zsuzsinak ajánlva


Régen szemeztem már a zöldséges pitével avagy a quiche- sel, de soha nem szántam rá magam. Miért? Fogalmam sincs így utólag. Ugyanis a tészta nem  bonyolult, főleg a csodamasinámmal, ami hiába 15 éves, ragyogóan aprít, darál, szeletel, kever, habot ver. Csak nem dagaszt, mert arra már nincs ereje a kora miatt.
Zöldséget rádobálni a tésztára szintén nem nagyadó. A sütő megsüti, avval sincs dolog. Akkor miért is? 

Szerintem miatta! :-)) Ő hiányzott hozzá, a csodás pités tál!!! Mert mióta Zsuzsi barátnőmtől megkaptam, saját keze munkája, már készült benne édes és sós és nagyon megszerettük egymást. Még egyszer nagyon köszönöm Zsuzsi!!! :-))


Akkor nézzük a lepényt, ami először készült a csodás pitetálban. Az alapját a Nők Lapjában találtam, éppen, mikor a tálat is megkaptam, a feltét is hasonlít az újságban láthatóra, de már saját szám íze szerint átalakítva, meg hát annak tekintetében,  mi is volt otthon található.

Hozzávalók:

Tészta:

250 g liszt
125 g vaj
1 kk tejföl (kicsit többet tettem)
1/2 kk só
1 db tojássárgája

Töltelék:

400 g cukkini
4 nagyobb fehérpaprika
2 közepes piros paprika
10 koktélparadicsom
1 közepes fej hagyma
5-6 levél friss bazsalikom

bors

Öntet:

200 ml tejföl
2 db tojás
50 g reszelt sajt

A tésztához valókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, hogy ne melegedjen fel és nem váljon ki a vaj. Majd fóliában csomagolva fél órát a hűtőben pihentetjük.
A hagymát felkockázzuk, a paprikákat felkarikázzuk, a paradicsomokat félbevágjuk. A hagymát két evőkanál olajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a paprikát, puhára pároljuk. Hozzádobjuk a paradicsomot és a bazsalikomlevelet, sózzuk, borsozzuk, levét elfőzzük. Magyarán lecsót készítünk.
A cukkinit felkarikázzuk.
Az öntethez valókat simára keverjük.
A tésztából egy 30-32 cm-es kerek lapot nyújtunk és egy vajjal kikent 26-28 piteformába fektetjük.

Villával megszúrkáljuk.

Zsemlemorzsával meghintjük, hogy a friss cukkini levét felszívja.

A cukkinit körkörös alakban elrendezzük a tésztán.

Beborítjuk a "lecsóval".

Ráöntjük az öntetet.

200C fokos sütőben 45-50 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

JÓ ÉTVÁGYAT!


4 megjegyzés:

  1. Ügyes barátnőd van, és nagyon jól néz ki a pitéd... Most már nem akadályozhat többé a pitetál hiánya, úgyhogy pitére fel, várom a következőt! ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Gabriella! És ne aggódj, jönnek szépen sorba a piték! Csak a múlt héten sütöttem vagy hármat. :-))

      Törlés
  2. Ez nagyon csodás pite!:-) És a piteforma.........hm, gyönyörű!!! Én is fogok hasonlót sütni nemsokára.:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg az, egyszerű. A forma remek, és az ízesítés is nagyon egyszerű, gyors, finom. Szóval lesz sok pite nálunk! :-)) Legyen nálatok is!

      Törlés