Hozzávalók:
3-4 szikkadt kifli vagy éppen amennyi otthon van
3 dl tej
50 g olvasztott vaj
3 db tojás
6 ek kristálycukor
100- 150 g szilva kimagozva
A kiflit felkarikázzuk és egy szép tűzálló tálra rendezzük. A tejet, olvasztott vajat, a tojások sárgáját és 2 ek. cukrot összekeverünk, a kiflikarikák tetejére öntjük.
A kimagozott szilvákat nyolc részre szeljük, szépen elrendezzük a kifli tetején. Megszórhatjuk fahéjjal elkevert porcukorral, én most kihagytam. Friss ízekre vágytunk.
A sütőt begyújtjuk légkeveréssel 180C fokra, alsó- felső sütéssel 200C fokra, gázsütő 3-as fokozat. Kissé elősütjük a szilvás alapot, kb 15 percig, amíg a szilvák elkezdenek megereszkedni
A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd a maradék 4 ek cukorral kanalanként tovább verjük, minden kanál után selymesre. Kivesszük a tálat a sütőből. Elrendezzük a habot a szilva tetején. Addig sütjük, amíg a hab a tetején színt kap. Hagyjuk kihűlni, legalább is langyossá válni (bár nagyon nehéz kivárni), mert a szilva roppant forró.
JÓ ÉTVÁGYAT!
De nagyon guszta! Én is fogok csinálni, míg van friss szilva. Látom használod a piteformát!;-)))
VálaszTörlésÖrülök, hogy tetszik, csak javasolni fogom, annyira finom! A pitéstál meg állandó forgalomban van, annyira szuper a forma, a mélység, a nagyság! Imádom! :-))
TörlésIgen, nekem is feltűnt a piteforma újra, tényleg szuper darab:) Hasonlókat én is szoktam készíteni, maradék kalácsból, meg mindenféléből, szilvával pedig isteni lehet, még nem próbáltam.
VálaszTörlésZsuzsi tudta, mi kell nekem. :-)) Nagyon szeretem ezt a formát és ezt a receptet is. El lehet tüntetni mindenféle maradékot, már ha van, de még fehérkenyér újrafeldolgozására is remek! :-)) Jah, meg ha van maradék tojásfehérje, azzal is lehet dúsítani a végeredményt! :-))
TörlésAzt hiszem ezt mindenképp ki kell próbálnom! írtó guszta!!! :) Csak az a baj, nálunk már nincs friss szilva,csak fagyasztott meg befőtt, és nem tudom, vajon ezekkel is működik-e. Szerinted?
VálaszTörlésOlyan sok klassz receptet osztottál meg a blogodon, hogy nem győzöm kapkodni a fejem. :)
Örülök, hogy kedvedre valóak a receptjeim!!! :-)) Szerintem fagyasztottal is működik. Kicsit hagyod csak kiengedni. Éppen csak annyira, hogy szét tudd szedni, rápakolod a tésztára és elkezded sütni. nem baj, ha levet enged, mert a kifli vagy a kalács szépen felissza. Fagyasztott gyümölcs esetén azonban belekalkulálnám ennek a levét és 50 ml-rel kevesebb tejet tennék az öntethez. Majd írd meg hogyan sikerült! Nekem nagyon ízlett. Csemegézz nyugodtan, van még a tarsolyomban elég recept! ;-D
TörlésEddig még csak bogyós gyümivel csináltam, de a szilvás is nagyon jónak tűnik.Még van szilva el kellene készíteni.Annyi mindent van az elkészítendő mappámban, hogy csak győzzem megfőzni, megsütni.
VálaszTörlésEzt ne hagyd ki! Van maradék tojásfehérjém, elküldjem hozzá? ;-D
Törlés