Igen, ez egy dagasztás nélküli kenyér. Nem csalás, nem ámítás. Teljesen úgy néz ki, mint dagasztott társai, csak mégsem az. Próbálkoztam már többféle liszttel is, és erre a sütési módra a tönkölyt találtam a legalkalmasabbnak.
Hozzávalók:
1 kg tönkölyliszt (vagy simaliszt, vagy kenyérliszt)
1/2 cs házi szárított élesztő
1 púpozott ek só
1 tk cukor nem árt
6-800 ml víz
A lisztet, sót, élesztőt, esetleg a cukrot elkeverjük. A vizet folyamatosan adagolva kb. nokedli szilárdságú tésztát kutyulunk. Ezzel el is végeztük a dolgunkat. Letakarjuk és 10- 12 óra hosszat a konyhapulton állni hagyjuk.
Másnap alaposan belisztezett munkafelületen áthajtogatjuk mint a pogácsát. Lisztezett konyharuhára tesszük a tésztát és betakargatjuk vele, nehogy megszáradjon a felülete. Amíg a sütőt a fedeles sütőedényünkkel előmelegítjük 240-250C fokra, pihentetjük a kenyerünket. Az előmelegített edénybe emeljük a tésztát, rátesszük a tetőt és 30 percig lefedve sütjük. Ezután fedő nélkül 230C fokon szép pirosra pirítjuk a kenyeret. rácson hagyjuk kihűlni és csak 1 óra elteltével szeleteljük, már ha kibírjuk.
JÓ ÉTVÁGYAT!
Gyönyörűséges, kívül-belül! :)
VálaszTörlésNagyon szép:)
VálaszTörlésÖrülök, hogy tetszik! :-))
TörlésEz gyönyörű lett!:-)
VálaszTörlésKöszönöm a kedves szavakat, jól esik, hogy tetszik!
TörlésCsodálatos kívül-belül!!!!
VálaszTörlés:-)) És milyen finom volt! Jön belőle repeta nemsokára. :-))
TörlésNagyon guszta lett!
VálaszTörlésA képen látható kenyér milyen lisztből készült?
VálaszTörlésSima tönköly liszt. De sima búza liszt is remek hozzá.
TörlésOk, köszi, remek! Én is ebből szeretnék sütni
Törlés