Hozzávalók:
300 g öregtészta
700 g tönkölyliszt (Type 630/1050)
300 g teljeskiőrlésű búzaliszt
1 ek só
kb. 500 ml víz
Az öregtésztából öregtésztakovászt készítünk. Ezt hagyjuk 2-3 órát pihenni. De lehet este is bekészíteni és reggel kezdeni frissen a dagasztást. A teljeskiőrlésű lisztet az öregtésztakovászra öntjük, hozzászitáljuk a maradék tönkölylisztet, beletesszük a sót és összekeverjük. A vizet lassan adagolva egy kissé lágyabb tésztát dagasztunk. Vigyázzunk a vízzel, nehogy sok legyen, de a teljeskiőrlésű liszt miatt, lehet kevesebb és több is. A tésztát hagyjuk a duplájára kelni. Ez mivel nem élesztőt használunk kb. 2-3 óra hosszat tart. Ezután kissé átgyúrjuk a tésztát, megformázzuk. Kelesztőkosárban, vagy a formában 1 óra hosszat kelesztjük. A sütőt előmelegítjük 250C fokra. A kenyér tetejét pengével vagy nagyon éles késsel kereszt alakban bevágjuk. A sütőforma tetejét bespricceljük vízzel és a kenyeret betoljuk a sütőbe. Ebben a gőzben sütjük 50 percet. Ezután a tetőt levéve pirítjuk míg megfelelő lesz 230C fokon. Rácsra téve megspricceljük a tetejét vízzel és hagyjuk teljesen kihűlni. Hogy ne tudjon a belsejéből a gőz eltávozni és ne legyen a bele szivacsos, csak ezután vágjuk fel.
JÓ ÉTVÁGYAT!
Ez a kenyérke,gyönyörűű!!
VálaszTörlésKöszi Móni! :-))
TörlésSemmi különös?? Gyönyörű szép, és gyönyörű cserepes! :) Nálam az a baj az öregtésztás dolgokkal, hogy nincs időm sütni hétközben, és az öregtészta azért nem bír ki sok napot. :(
VálaszTörlésÖrülök,hogy tetszik! Ha kovászolod az öregtésztád, akkor még az egyhetes alvó kovászt, mert hogy ez igazából az, is életre keltheted. Még egy tipp: ha este bekészíted, reggel, míg elkészülsz, bedagasztod a tésztát (ahogy olvastalak van kenyérsütőgéped) és hűtőben keleszted egész nap, este már csak formázni, ismét keleszteni és sütni kell. Az kb. 2 óra hossza, azaz a híradó és a film időtartama. Akkor nem megy tönkre az öregtésztád. Az új kenyérből a formázás előtt ismét kiveszed a kellő mennyiséget (250-300 g), ez lesz a következő kenyered öregtésztája. Nekem ez az időbeosztás vált be. Talán Nálad is megvalósítható! :-))
TörlésCsoda szép lett,kivül- belül ! Nálam is most van kelesztés alatt egy kenyérke.:))
VálaszTörlésKöszönöm! Tessék megmutatni!!!!! :-))
TörlésTényleg rettentő jól néz ki, remek darab lett, tökéletes:) Na meg teljeskiőrlésű, én azokat szeretem legjobban:) Csilla, az öregtészta eláll a hűtőben, legalábbis én ott szoktam tartani, azt hiszem eddig 5-6 nap volt a leghosszabb idő, de hogy meddig áll el pontosan, azt nem tudom:)
VálaszTörlésKöszönöm Trollanyu! Mi is jobban szeretjük a teljeskiőrlésű termékeket, de néha azért bűnözünk is, pl. kiflivel. ;-)
Törlés1 hétig simán eláll a hűtőben az öregtészta, s ha fel van kovászolva, ugyanúgy működik, csak időt kell neki adni. tisztelni kell a korát, elvégre öregtészta. :-))
Méghogy semmi különös! :D Csodaszép kenyeret sütöttél, kívül-belül gyönyörű! :)
VálaszTörlésKöszönöm Hannka! :-))
TörlésNagyon belejöttél a kenyérsütésbe! Olyan csodákat alkotsz mostanában, hogy lehidalok a látványtól. Ez a kenyér is anyám, fantasztikus! :o)
VálaszTörlésEzt a dicséretet bekereteztetem. :-))
TörlésImpozáns lett, gratulálok hozzá :) na meg jó étvágyat
VálaszTörlésKöszönöm szépen, aranyoska vagytok! :-))
TörlésuprecZtrinya1979 Andrea Omana Here
VálaszTörlésterlagercha