2012. június 5., kedd

Bodzazselé bodzavirággal


 Ki kellett üríteni a fagyasztót, mivel hazajőve láttam, igencsak beindult a kert (az evolúcióról jönnek ismét képek hamarosan). Ez pedig azt jelenti, a tavalyról megmaradt gyümölcsöket lekvárrá kell alakítani. Hogy legyen hely az frisseknek. Mert nem így terveztem ám! De azt sem, hogy nem lesz cseppnyi időm sem a télen lekvárfőzésre, csak esszük a kamrából a készet. Mivel azonban most már túl vagyok szinte mindenen a suliban, ami meg marad, félkézzel is elbánok vele, jöhetnek a lekvárok. 
Készült eper- rebarbara, szeder, cseresznye, josta ribizlivel. Nem sokat vacakoltam, zselésítőt használtam, finom lett mindegyik.


Viszont a bodzabogyókat hiába is édesítettem, nem lett igazán jó ízű. Ekkor gondoltam egyet. Anyósom  hozott (hányszor írom ezt le:-)) bodzavirágot, volt citromom a hűtőben. S beindult az agyam. Legyen zselé! - döntöttem és hajnalban nekiláttam.


Arról álmodni sem mertem, hogy ennyire finom lesz, így viszont nem tartom meg magamnak, közkinccsé teszem.


Hozzávalók:

1 kg bodzabogyó
1/2 citrom héja és leve
400 g zselésítőcukor
2 tenyér nagyságú bodzavirág lecsipkedve

A bogyókat villa segítségével lehúzzuk a száráról, mossuk, fagyasztjuk. Felhasználáshoz elkeverjük a zselésítőcukorral, olvasztani sem kell. Hozzáadjuk a citromhéjat és a levet, alaposan összekeverjük és egy éjszakán át pihentetjük. Másnap egy akkora lábasban, aminek a feléig ér a massza feltesszük főni, belecsipkedjük a virágokat és felforraljuk. Botmixerrel pürésítjük és ismét forraljuk. Ezután, ha szerencsések vagyunk, van otthon halpaszírozónk és azzal szépen elválasztjuk a magokat a gyümölcshústól (nem túl sok van), ha ez nem áll rendelkezésünkre, marad a szitán át történő passzírozás. Ismét felforraljuk és a zselésítő csomagolásán megadott időpontig forraljuk a zseléalapot. Ezután üvegekbe töltjük, hagyjuk kihűlni. Télen pedig élvezzük a fantasztikus ízorgiát.
Mivel a két alapvető hozzávaló, a bogyó és a virág nem igen található meg egy időben a természetben, a bogyó fagyasztása a legjobb timing, de el tudom képzelni bodzaszörp hozzáadásával is, amikor a bogyó érik.


4 megjegyzés:

  1. Milyen jó ötlet és biztosan nagyon finom! :-)

    VálaszTörlés
  2. Hmm, nagyon finom lehet. Ettem már bodzabogyó dzsemet és nagyon ízlett. Virággal együtt meg még csak jobb lehet:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy ízlett! Csak állj neki bátran és nem fogod megbánni. Van még ötletem bodzára, csak kár, hogy itt napok óta esik és nem igazán aromásak a virágok. De talán kisüt még a nap, mert van rengeteg kinyílatlan virág.

      Törlés