2012. június 8., péntek

Teljeskiőrlésű búzacipó

Ismét wok-ban, teljeskiőrléssel. A szokásos öregtésztás módszerrel. Ropogós héjjal, levegős, puha béllel. Mert hagytam neki időt kelni, pihenni. Hát igen, sok idő kell a kenyérsütéshez. Megtanultam. Persze közben lehet mindenfélét csinálni, lakást takarítani, bevásárolni. Csak amíg a kenyér sül, addig legyünk otthon. Kár lenne elszalasztani a sülő kenyér csábító illatát, a repedező kenyérhéj muzsikáját.


Hozzávalók:

250 g öregtészta
500 g teljeskiörlésű búzaliszt
200 g kenyérliszt (Type: 1050)
1 ek só
2 ek olaj
1 ek citromlé (a sikér jobb hatásfoka végett)
kb. 500 ml víz
10 g élesztő
1 tk cukor

A lisztet egy keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a hozzávalókat a víz kivételével. A vizet folyamatosan adagolva a robotgéppel bedagasztjuk a tésztát. A kenyértésztánk akkor van jól kidagasztva, ha már nem ragad a kezünkhöz, de megnyomva, még ruganyos. A tálat letakarjuk egy fóliával és duplájára kelesztjük
A tésztát kezünkkel ellapogatjuk, majd megformázzuk. A sütőedénybe tesszük és ismét duplájára kelesztjük. A sütőt felfűtjük 240C fokra, a sütőedény tetejét megspricceljük alaposan vízzel, hogy a kenyerünk jó sok gőzben sülhessen. 40 perc múlva a tüzet 200C fokra mérsékeljük. 10 perc elteltével a tetőt levesszük és ha a kenyerünk még nem elég szép piros, kicsit fedő nélkül is sütjük.
Rácsra téve hagyjuk kihűlni, de előtte még megspricceljük alaposan vízzel, hogy szép cserepes kenyeret kapjunk. Persze nem lesz olyan, mint sima kenyérlisztből, de akkor is ropogós a héja.





15 megjegyzés:

  1. Gyönyörű lett! Mostanában én is ehhez hasonló lisztekhez nyúlok és kevésbé a fehérhez. Egyenlőre a kenyereknél...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! A fehérrel úgy vagyok, hogy sokkal jobban szeretem kiflinek, zsemlének, ami gyorsan elfogy, mert pár naposan nem olyan az íze a fehérkenyérnek. De a többi lisztből készült kenyér akár egy hetesen is még ízletes. Bár éppen most kísérleteztem egyet, hamarosan posztolom.

      Törlés
  2. Egy pék veszett el benned, szép kenyereket készítesz! :P

    VálaszTörlés
  3. Csodás lett! Kérlek nézzél be hozzám!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik! Köszi a díjat! :-))

      Törlés
  4. danke für das rezept!!! alles liebe

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gern geschehen Sonnenschein! Hoffe, gefällt dir die Methode mit dem Altteig. Ich bin voll begeistert davon. :-))

      Törlés
  5. Ez nagyon finom lehet,szeretem a teljeskiorlesu liszttel keszult kenyereket.A 10 g eleszto az friss vagy szaritott?Elore is koszonom a valaszt:)Gyongyi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Gyöngyi! Mindig friss élesztőt használok, de véleményem szerint, a szárított is ugyanúgy dolgozik. Mivel én már nem futtatom az élesztőt, és az öregtésztával sütök, próbálkozz bátran Te is avval és ebben az esetben mindegy melyik élesztőt választod. Ami viszont nagyon fontos, hogy amennyiben lefedve tudod a kenyeret sütni, alaposan spricceld be a sütőedény tetejét és bátran süsd magas hőfokon, 240- 260 fok, 45- 50 percig is. Utána 200 fokon piríts, fedő nélkül, ha még nem vagy elégedett a színével. Sikeres sütögetést! :-))

      Törlés
  6. Nagyon szepen koszonon a gyors valaszt:)Egy szep estet neked es megfogadom a tanacsod.

    VálaszTörlés
  7. Újabb gyönyörű kenyérke:) Szuper ez az öregtészta nagyon. Te próbáltál már valaha természetes kovászt készíteni élesztő nélkül? Többször próbáltam, de mindig megromlott, sajnos. Szép hétvégét kívánok nektek:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a szép szavakat! Hát az öregtészta nekem is nagyon bejött. Kovászra még nem vetemedtem, de Alexa Christinél találtam egy szuper leírást, kissé bonyolult, de korántsem annyira mint Baden-Württemberg geológiája, tehát kis odafigyeléssel megvalósítható. Ha sikerül, posztolom és mehet a kovászos kenyérsütés. :-)) Jó hétvégét Nektek is! Mi Kóstolni fogunk. ;-))

      Törlés
  8. Ez gyönyörű lett, Györgyi!:-) Én kipróbáltam a kovászt, nem olyan bonyolult, csak a leírása, megéri megcsinálni mert nagyon finom lett a kenyér belőle.:-)
    Szép vasárnapot Nektek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a biztatást Anikó! Belefogok hamarosan, csak időm legyen, kicsit átgondolni a teendőket. :-))

      Törlés