2012. június 14., csütörtök

Bögrés diós torta zöldteazselével - SAD 6

Ismét elérkezett egy SAD forduló, szám szerint a hatodik. Háziasszonya Chriesi a Mandulasarok blogírója. Mivel az előző fordulót nagyon élveztem, most sem volt kétséges, hogy benevezek. A téma "Kávét vagy teát?". Ezen kettő hozzávaló egyikét kellett beletenni a sütibe valamilyen formában és a süti egyik alapanyagából valamiféle ropogós díszítéssel ellátni.
Ahogy elolvastam a kiírást, nekem a zöldteazselé ugrott be, szinte azonnal. Ehhez nagyon is passzolni látszott a bögrés diós egyszerűsége. Fel is kerekedtem teát venni és már sütöttem is. A család teljes megelégedésére.



Hozzávalók:

Grillázsdíszítés:

1 ek olaj
100 g darabolt dió
100 g kristálycukor

Diótorta:

1 csésze liszt
1 csésze cukor
1 csésze őrölt dió
1 csésze tej
1 cs. sütőpor
1cs. vaníliáscukor
1 tojás
1 ek sima kakaópor

Zselé:

2 filter zöldtea
1 cs. tortazselé
2 ek cukor
250 ml víz

Először a grillázst készítjük el. A cukrot borostyánszínűre pirítjuk, hozzáadjuk a diót és kissé összepirítjuk. Egy olajozott sütőlemezen kiterítjük, ha kihűlt összetörjük.

A tortához a lisztet elkeverjük a sütőporral és a kakaóval. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és simára keverjük. Sütőpapírral kibélelt tortaformában sütjük 180C fokon légkeveréssel tűpróbáig. Rácson hagyjuk kihűlni.

A zseléhez a teát megfőzzük a vízzel, kihűtjük. A tortazselét elkeverjük a cukorral, feloldjuk a teában, felforraljuk forráspontig és kicsit kihűtjük.

A tortát visszatesszük a tortaformába. rákanalazzuk a zselét, remélhetőleg nem púposodik fel a tortánk sütés közben, mint most nekem, mert nem szokása. Akkor szépen elterül a zselé. A szélét megszórjuk a grillázzsal, megvárjuk, míg megdermed a zselé és jóízűen elfogyasztjuk.





















JÓ ÉTVÁGYAT!

11 megjegyzés:

  1. A tortát biztos szeretném, minden ami diós jöhet. Kíváncsi lennék milyen a teával. Szívesen megkóstolnám! :)

    VálaszTörlés
  2. Nos, kicsit fanyar a zselé a zöldtea miatt. De ez pontosan kiegészíti a dió ízét. Nem túl édes sütemény, ezért kávéhoz, teához is ideális. Nem tudtam én sem elképzelni, milyen is lesz. De jó volt a megérzésem. Nagyon jól kiegészítik egymást, a dió és a zöldtea. :-))Legközelebb ha sütök, majd fénypostázok Neked egy szeletet! ;-)

    VálaszTörlés
  3. Teuvo Kuvat- Teuvo Images Finland visited this blog. Come and visit my blog . You should also tell your friends to my blog Teuvo Vehkalahti Finland

    VálaszTörlés
  4. Nekem is jöhetne egy kóstolásra! Nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen a zöldtea zselé!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ahogy írtam Emi, kicsit fanyar. De nagyon finom.

      Törlés
  5. Nagyon tetszik a szine:)Érdekes a teazselé.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt hittem, majd zöld lesz a zselé, de elfelejtett zöldnek lenni. Helyette zöldesbarna lett. Pont illett a torta színéhez.

      Törlés
  6. Izgalmas újdonság, klasszul feldobtad a bögrés dióst ezzel a teás zselével:) Én mindenképpen teapárti vagyok, szívesen tesztelném:) A fiad megette?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, örülök, hogy tetszik! Küldenék is Neked egy szeletet. És képzeld megette. Nem fanyalgott, de lehet a grillázs vonzotta, mert annak a maradéka nagyon ízlett neki. :-D

      Törlés
  7. Ó, micsoda torta! Igazán megkínálhattál volna...! :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csengettem, de nem nyitottál ajtót. Letettem a küszöbre a tálat. Akkor csak Chester lehetett a bűnös!;-D

      Törlés