S hogy miért is illik bele a 3-as fogalmába? Mert 3 rétegből áll! :-)
Egyik nagy kedvencem, de igazán azért szereti mindenki a családban, mert van egy történet is mögötte. De ha azt elmesélem, a Kistesóm valószínűleg megöl, így megmarad a családi legendáriumban. Viszont a receptet közkinccsé teszem.
Hozzávalók:
Tészta:
6 db tojás
5 ek liszt
1 ek kakaó
6 ek cukor
1 mk sütőpor
A lisztet elkeverjük a kakaóval és a sütőporral. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd kanalanként adagolva a cukrot fényes kemény habot verünk. Egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját és végül óvatosan, hogy ne törjön össze a hab, beleforgatjuk a lisztes keveréket. Sütőpapírral bélelt kisebb tepsiben mint a piskótát sütjük.
Krém:
400 ml tej
3 ek liszt
6 db tojássárgája
200 g vaj/ margarin/én most kókuszzsírt használtam
150 g porcukor (nálam csak 100g)
2 cs vaníliás cukor (nálam 1)
A lisztet elkeverjük a tojássárgákkal és 100 ml tejjel simára, hozzáadjuk a vaníliás cukrot. A többi tejet felforraljuk, hozzáadjuk a tojásos keveréket és sűrűre főzzük. Hideg vízzel teli tálban néha megkeverve kihűtjük, így nem lesz a teteje "bőrös" és a krém csomós. A vajat habosra keverjük, majd a cukorral is kihabosítjuk. (én a kókuszzsírt felolvasztottam félig, kikevertem a cukorral habosra), hozzáadjuk a krémet és alaposan géppel összedolgozzuk, majd a kakaós lapra simítjuk. Lehűtjük a süteményt.
Hab:
6 db tojásfehérje
300 g cukor
A tojásfehérjéből kemény habot verünk, majd kanalanként adagolva a cukrot tovább verjük. Vízfürdő felett addig verjük, míg a hab szép fényes és kemény lesz. Majd a krém tetejére simítjuk.
A habot úgy is elkészíthetjük, megspórolva a gőz feletti főzést, hogy 200 g cukrot felöntünk annyi vízzel ami éppen ellepi, csípősre melegítjük, azaz az ujjunkat beledugva megcsípi azt a hő vagy egy hideg vízzel teli tálba cseppentünk belőle, és abból tömör golyót tudunk formázni.
A habot felverjük a cukrot kanalanként adagolva keményre verjük és vékony sugárba csorgatva a sziruppal is kőkeményre és langyosra verjük. Kihűtjük így simítjuk a krémre.
JÓ ÉTVÁGYAT!
Egyszerű, szép és finom, vagyis egy szuper jó kis desszert. Nálunk is az ilyen sütiket mindenki szereti, bármikor bevethető:)
VálaszTörlésKöszi Trollanyu! Igen, ez egy aduász, mint a Jugoszláv krémesem. Csoda klassz mindkettő!
TörlésEz egy nagyon fincsi süti lehet Györgyi! :-)
VálaszTörlésEgy próbát mindenképp megér (mielőtt végleg beveszi magát a családi legendáriumba). Örülök, hogy tetszik! :-))
TörlésDe nagyon guszta! I Nagyon finom lehet ezzel a jó vastag habbal!
VálaszTörlésUgye, ugye! Mondom én mindig, a hab, a tetején. :-)) Örülök, hogy tetszik Éva!
TörlésA sütemény nagyon szép viszem is a receptet ,mert tutira megcsinálom hamarosan:))
VálaszTörlésDe mi a fejtörő?
Csak ajánlani tudom, rettentően finom és a Te habcsók készítési módszereddel, remek habot lehet rávarázsolni. Majd írd meg, hogyan ízlett, ha elkészítetted! :-))
TörlésHúúú de nagyon guszta :)
VálaszTörlés