250 g margarin
100 g teavaj vagy sótalan vaj
1 ek (kacsa)zsír
1 csapott evőkanál só
200 ml tejföl
20 g élesztő
2 db tojássárgája
( 1 tk őrölt kömény)
kb. 600 g liszt
reszelt sajt
pirított szezámmag
mák
Az élesztőt elkeverjük a tejfölben. A háromféle zsiradékot habosra keverjük a sóval, majd a tojássárgájával. Hozzáadjuk a tejfölt, aki szereti az őrölt köményt és összegyúrjuk annyi liszttel, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. 2-3 mm vastagra nyújtjuk, lekenjük egy tojásfehérjével, megszórjuk a sajttal vagy valamilyen maggal, a nyújtófa segítségével kicsit beleegyengetjük a tésztába. Pizzavágó segítségével 1-1,5 cm széles csíkokat szelünk, amiket 4-5 cm hosszúra vágunk. 180C fokon szép pirosra sütjük.
JÓ ÉTVÁGYAT!
Nagyon jól néznek ki, mi is imádjuk az ilyen sós nasikat, bármennyi elfogy belőle:) Örülök, hogy játszol te is:) Ha a margarin helyett is vajat használok, az gondolom nem baj. Só nem is kell bele egyáltalán? Van egy finom ecetes satos rudam, de azt éjszakáztatni kell. Lehet, hogy kipróbálom, hétfőre kell sütnöm valamit.
VálaszTörlésDe örülök, hogy tetszik. Kicsit aggódtam, megfelel e, de aztán azt gondoltam, miért is ne felelne meg. Só kell bele, írtam is, de hogy csak vajjal milyen, nem tudom, mert pont az a lényege, hogy 3 féle zsiradékkal készül. Próbáld ki, rossz nem lesz, az tuti. És még pihentetni sem kell. Majd írd még, hogyan ízlett! :)
VálaszTörlésHm..., de jól néznek ki. Én is sós párti vagyok....az édes után! :o) Nagyon guszta mindkét ízű...
VálaszTörlésAkkor rajta! Még hozzá egy kis mákosat! :-)
TörlésÉrdekes a tésztája a háromféle zsiradékkal, kíváncsivá tettél! :) Nagyon guszta a képeken, igazán fincsi lehet, és nálunk simán jöhet bele az őrölt kömény is! :)
VálaszTörlésOmlós, puha, nagyon szeretni való! Köménnyel pikánsabb, csak javasolni tudom. :-))
TörlésÉn úgy gondolom, hogy ezeken az örökölt recepteken nem is szabad változtatni, mert már nem az az íz lesz, amire emlékszünk és vágyunk. Éva
VálaszTörlésHát igen, mivel így tökéletes, ahogy van, nem is kell semmi változtatás. Csak egy icipici, mivel nincs itthon sertészsírom, kacsazsírral próbáltam ki. Na, avval aztán még fenségesebb lett az íze. Szóval ennyi kényszer szülte változtatás jót tett neki! :-)) Az íze pedig feledhetetlen. Bár lett mellette egy másik sósrúd-kedvencünk is, ez marad örök darab.
Törlés