Hozzávalók :
50 dkg liszt
2 dl tej
10 dkg döblecpüré(sütőtök)
5 dkg barna cukor
5 dkg olvasztott vaj
1 tojás
fél narancs reszelt héja (nálam citromhéj)
csipetnyi só
3 dkg élesztő
a krémhez:
10 dkg döblecpüré
10 dkg barna cukor
5 dkg vaj
1 teáskanál fahéj
A döblec vagy sütőtök héját levágjuk, kockára daraboljuk és vízben kb. 10-15 perc alatt megfőzzük. Amennyiben hokkaidó tökből készítjük, még a héja is rajta maradhat. Leszűrjük és turmixoljuk vagy esetleg villával összetörjük, reszeljük.
A langyos tejet összekeverjük a cukorral és az elmorzsolt élesztővel. A lisztet dagasztótálba szitáljuk, hozzáadjuk az összes többi hozzávalót és a tejet, majd jól megdagasztjuk. Letakarjuk és 40 percig kelni hagyjuk. Míg a tészta kel, addig a vajat kikavarjuk a barna cukorral, majd hozzáadjuk a döblecpürét és a fahéjat. A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, kissé átgyúrjuk és 8 egyenlő részre osztjuk. Kettőt kistányér nagyságú lappá nyújtjuk, lekenjük a döbleces vajjal, majd egymásra teszünk és 8 részre vágjuk. Feltekerjük kifli formára, tepsire tesszük. 20 percig pihentetjük, majd előmelegített sütőben, 180 fokon, 30 perc alatt megsütjük.
JÓ ÉTVÁGYAT!
Én is elkészítettem Aleda döbleces kalácsát, és nagyon ízlett. Pont ma tettel fel a blogra. ;)
VálaszTörlésFinom tízórait készítettél. :)
Köszönöm Okki! Láttam a Te Csodádat is, nagyon szemrevaló szépség! :-))
TörlésÖtletes !! Nálunk nagyon bejön, már elkészült még egyszer:)
VálaszTörlésÖrülök, ha Neked is tetszik! Nálunk nagy sikere volt, írd és mond, 4 darab kifli maradt ebéd után összesen. :-))
TörlésDe gyönyörűek! A színük és a formájuk nagyon tetszik!
VálaszTörlésA színe valami fergeteges. Főleg, hogy egy kissé nyomódott hokkaidót kaptam a boltban, persze leáraztattam. De mézédes volt, mint az otthoni kicsi sárga sütőtök megsütve. :-)) Fagyasztottam is le gyorsan pár kalácsravalót. ;-)
Törlés