Hozzávalók:
2-3 közepes cékla (600 g)
1 nagy fej hagyma, nálam lilahagyma
só
2 ek.balzsamecet
2-3 ek olívaolaj
A céklát sütőben megsütjük. Amikor már érezzük az illatot, rászámolunk még egy negyedórát és késznek nyilvánítjuk a répáinkat. Pár percre beburkoljuk egy konyharuhába, mint a sütőben sült krumplit, hogy a héját könnyebben le tudjuk húzni. A céklát felkockázzuk a hagymával egyetemben összekeverjük, sózzuk, hozzáadjuk az ecetet és az olajat. Alaposan összekeverjük és legalább 2 órát, de még jobb, ha egész éjszakát érni hagyjuk.
A szétválasztó étkezés szellemében egy szelet pirítóssal vagy zsemlével kiadós ebéd lehet, de magában, mint saláta is megállja a helyét egy remek sült hús mellett.
JÓ ÉTVÁGYAT!
Nálunk nagy kedvenc a cékla de mi főzzük és reszelt tormával készítjük. Ezt a változatot nem ismerem, de finom lehet.
VálaszTörlésPróbáld ki sütni a céklát, egész más az íze,mint főzve. Ez a tormás verzió érdekelne! :-))
TörlésMegfőzöd vízben, héjastól a céklát, amikor kihűlt, lehéjazod, lereszeled, reszelt tormát adsz hozzá és készítesz hozzá egy cukros, ecetes, sós levet, mint a salátákhoz. Ráöntöd és hagyod állni 1 napot, hogy az ízek összeérjenek. A tormát viszont frissen kell reszelni, vagy vékony darabokra vágni, nem jó hozzá az üveges, már előre elkészített, amit az üzletben lehet kapni. Vagyis az már előre ízesített és inkább a friss lenne jó.
TörlésNagyon szépen köszönöm Erika! Szerencsére van reszelt torma a fagyasztóban, mert anyósom kiszedetett Életem Párjával egy tormabokrot az ősszel, most már csak 5 maradt. :-)) Hétvégén megcsinálom a sült csülökhöz. :-))
TörlésNagyon szívesen! Akkor szerencséd van a tormával! Kíváncsi vagyok hogyan ízlik majd az én receptem szerinti cékla. Felteszed a blogra?
TörlésTermészetesen felteszem. Ha kapok céklát, még ma elkészítem, ha nem, holnap kell vennem a piacon. És még egyszer köszi a receptet! :-))
TörlésIgazán nincs mit! Örülök, hogy segíthettem. :)
TörlésImádom a sült céklát, fűszeresen szoktam megsütni sültek mellé köretnek. Nagyon fincsi ez a francia saláta is, magában kimondottan diétás, de akár sovány párolt hússal is, nagyon éhes lettem most:)
VálaszTörlésÉn magában ettem és annyira finom volt, hogy igaz tízórainak felelt meg, de nem reggeliztem és befaltam majdnem az összeset. :-)) Jó a párol husi ötlete. Már régen volt nálunk hús, jövő héten beiktatok egy kis vasalt csirkemellet. Köszi a tippet! :-))
TörlésÉn is szoktam hasonlót csinálni, csak én előbb meghámozom és felkockázom a céklát, borsikafűvel ízesítem picit és a lilahagymával együtt sütőbe teszem, meglocsolom kevés olajjal, alufóliával lefedem és úgy szoktam sütni. :) Pont hétfőn raktam fel a blogra egy céklás-lilakáposztás salátát joghurttal, mondjuk az nyersen készül, de másnapra szépen megpuhul és összeáll. Holnap kipróbálom a töltött céklát! :)
VálaszTörlésEzt a receptet mentem, a blogodon lévőt szintén. Ugyan én nem vagyok vegatáriánus, de nagyon kevés húst eszem. Felvágottat szinte soha, és főzni is csak jobbára hétvégén. Most pedig próbálok a szétválasztásos étrendre áttérni. Ebből jobbára a saláták találtak még csak rám, meg a reggeli torna. De bízom benne, hogy teljesen meg tudom szervezni így az életem. :-)) Várom a cékla posztját. Nálunk nagyon kapós volt. :-))
TörlésSzeretem az ízét a színét, szóval jöhetne! Finom lehet!
VálaszTörlésCsak javasolni tudom, nekünk roppant jól esett. :-))
TörlésLegjobb vitaminforrás télen!:-)
VálaszTörlésNálunk korlátozva van, mert Zsolti ezt az egy ételt nem csípi.:-)))
De szoktam sütni, vagy salátának is.
A magyar Julia naaaaaaaagyon jóóóó!:-D
És az oroszlánkád, olyan édes!!:-))) Szép estét!
Köszi drága Anikó! Életem Párja nem válogatós, csak a hús ne legyen citromos (nagyon), inkább az Oroszlán a problémás nálunk. :-))
Törlés