Hozzávalók:
500 g darálthús (legjobb vegyesen marha és sertés)
1 közepes fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 szál sárgarépa
kis darab zeller
1 doboz hámozott paradicsomkonzerv
2 ek sűrített paradicsom
1 babérlevél
só
bors
húsleveslé, bár én vízzel készítettem
30 g vaj
2 ek olivaolaj
Besamel mártás:
50 g vaj
3 púpozott ek liszt
kb. 600 ml tej
só
bors
szerecsendió
kb. 15 db lasagne tészta
100 g reszelt sajt
A zellert és a répát lereszeljük, hagymát kockára vágjuk, a fokhagymát felszeleteljük. Az olaj és vaj keverékén kicsit megpirítjuk, hozzáadjuk a húst, ezzel is összepirítjuk. Felöntjük a paradicsomkonzervvel, ízesítjük sóval, borssal, hozzáadjuk a babérlevelet, paradicsompürét és kevés vízzel felöntjük, hogy éppen ellepje. Kevés vörösborral finomíthatjuk az ízeket. 2-3 órahosszat főzzük. Higgyük el, megéri! Időnként öntsük fel vízzel, ha fogytán lenne a folyadék.
Amikor a szósz kész, elkészítjük a besamel mártást. A vajon a lisztet fehéredésig pirítjuk, felöntjük lassan fél liter tejjel, folyamatos kevergetés mellett besűrítjük. Folyósnak kell lenni, ha kell ,még hozzáadjuk a maradék tejet. Ízesítjük sóval, borssal, szerecsendiót reszelünk bele.
Egy hőálló tálat kicsit kiolajozunk, az aljára kevés húsos szószt teszünk, rá tésztalapot, ismét szósz, meglocsoljuk a besamel mártással, erre tészta. Ezt a rétegezést addig folytatjuk, míg le nem fogy a szószunk. A tetejére besamel mártás és reszelt sajt kerüljön. 190 C fokos sütőben kb. 45 perc alatt készre sütjük. Ha a teteje idő előtt pirulna, borítsuk be sütőpapírral.
A tésztát, akár friss, akár száraz, nem főzöm előre sosem. Annyi folyadék van a szószokban, hogy ennyi sütési idő után megpuhul a tészta is, nem csak al dente lesz.
JÓ ÉTVÁGYAT!
Nagyon gusztusos! Egy ilyen darabka elég is lenne most! Csináltam már én is házi gyúrt tésztával és nagyon finom volt!
VálaszTörlésJuj, de guszta! Nálunk is nagyon szeretik. Ritkán van, pedig nem nagy macera...Hű, egy kocka most jól esne!
VálaszTörlésSokkal finomabb lehet ezzel a szósszal, igen jól néz ki! :) Nagylányom rágja már pár hete a fülemet a lasagne-ért, viszem is a receptedet! :)
VálaszTörlésNagyon szuper lett:) Szeretem én is, ha konkrét kívánságokkal jönnek, legalább nem kell törni a fejem, mit is főzzek:) Csak az a gáz, mikor mindenki mást szeretne. A házi szósz viszi a pálmát, nem is kérdés:)
VálaszTörlésJaj, annyira szeretem!! :P
VálaszTörlésJa, és elfelejtettem leírni, mennyire csodásan néz ki!
TörlésKöszönöm szépen a kedves szavakat! Készítsétek el és várom az ítéletet! :-))
VálaszTörlés