2013. január 14., hétfő

Szilvásgombóc

Lekváros derelyének indult, aztán idő közben átváltozott. Mert eszembe jutott, hogy még van a fagyasztóban két csomag szilva. Nosza, elő vele, gyors krumplifőzés, és már készült is a finom gombóc. Nagynéném ajánlásával nem hűtöttem ki a krumplit és nem ragadt a tészta. Ezentúl mindig így fogom készíteni.


 Hozzávalók:

1 kg burgonya
kb. 400 g liszt (függ a burgonya lisztességétől)
1 ek zsír
1 db tojás


30 szem szilva

Szóráshoz:

barnacukor
fahéj
1 késhegynyi őrölt gyömbér
    keveréke

kb. 400 g zsemlemorzsa

A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, feltesszük annyi sós vízzel főni, amennyi ellepi. Amikor megfőtt áttörjük, hagyjuk kicsit kihűlni, de még melegen összegyúrjuk a tojással, zsírral és annyi liszttel, hogy rugalmas, jól nyújtható tésztát kapjunk.
Kinyújtjuk fél centi vastagra, kb. 8x8 cm-es négyzetekre vágjuk. Mindegyik közepébe teszünk 1/2, ha kisebb 1 szem szilvát, megszórjuk egy tk. fahéjas cukorral. A négyzet csücskeit ráhajtva, gombóccá formázzuk. A fagyasztott szilvát nem szoktam felolvasztani. A forró vízben szépen felolvasztja a cukrot a szilvalé és remek, szaftos gombócokat kapunk.


A zsemlemorzsát lábasban aranybarnára pirítjuk. Én zsiradék nélkül szoktam, de lehet 1 kanál olajon is. 

1,5- 2 liter sós- cukros forrásban lévő vízbe dobjuk a gombócokat. Amikor feljönnek a víz felszínére még 2 percig főzzük, szűrőkanállal a pirított morzsára szedjük és megforgatjuk benne. Fahéjas cukorral megszórva tálaljuk. 


















JÓ ÉTVÁGYAT!

11 megjegyzés:

  1. Nyam, nyam! Jó volt nekünk is.:-) Én sosem hűtőm ki a krumplit, mert mindig sietek..:-D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindig ez a hajtás Anikó! Nagyon fincsi lett barnacukorral. :)

      Törlés
  2. De szeretem! Barackosat is csináltál? Látom mellette a barack magokat...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Kriszti! Most nem készült barackos, a magok csak dísznek vannak ott. De idén fogok barackot is fagyasztani és azzal is megpróbálom fagyott állapotban a gombocot. :)

      Törlés
  3. Kettőezer éve nem ettem ilyet, de most nagyon megkívántam, szerintem valamelyik nap gyártok:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Majd tudasd, milyen lett! Mi nagyon belaktunk belőle! :))

      Törlés
  4. Nálunk is milyen régen készült! :) Nagyon guszta nálad, meg is kívántam! :)

    VálaszTörlés
  5. Imádom a szilvásgombócot, bár én nem teszek a tésztába tojást. :) Egyszer lehet kipróbálom így is. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csináltam már tojás nélkül is, de akkor olyan krumplipogácsás ízű lett. Azt még sütvé szeretjük. Nekünk bejött tojással. Viszint amióta zsírt teszek bele, sokkal finomabb.

      Törlés
  6. Van aki a fahéj mellé, ici pici gyömbért is tesz...

    VálaszTörlés