Hozzávalók:
1 kg burgonya
kb. 400 g liszt (függ a burgonya lisztességétől)
1 ek zsír
1 db tojás
só
30 szem szilva
Szóráshoz:
barnacukor
fahéj
1 késhegynyi őrölt gyömbér
keveréke
kb. 400 g zsemlemorzsa
A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, feltesszük annyi sós vízzel főni, amennyi ellepi. Amikor megfőtt áttörjük, hagyjuk kicsit kihűlni, de még melegen összegyúrjuk a tojással, zsírral és annyi liszttel, hogy rugalmas, jól nyújtható tésztát kapjunk.
Kinyújtjuk fél centi vastagra, kb. 8x8 cm-es négyzetekre vágjuk. Mindegyik közepébe teszünk 1/2, ha kisebb 1 szem szilvát, megszórjuk egy tk. fahéjas cukorral. A négyzet csücskeit ráhajtva, gombóccá formázzuk. A fagyasztott szilvát nem szoktam felolvasztani. A forró vízben szépen felolvasztja a cukrot a szilvalé és remek, szaftos gombócokat kapunk.
A zsemlemorzsát lábasban aranybarnára pirítjuk. Én zsiradék nélkül szoktam, de lehet 1 kanál olajon is.
1,5- 2 liter sós- cukros forrásban lévő vízbe dobjuk a gombócokat. Amikor feljönnek a víz felszínére még 2 percig főzzük, szűrőkanállal a pirított morzsára szedjük és megforgatjuk benne. Fahéjas cukorral megszórva tálaljuk.
JÓ ÉTVÁGYAT!
Nyam, nyam! Jó volt nekünk is.:-) Én sosem hűtőm ki a krumplit, mert mindig sietek..:-D
VálaszTörlésMindig ez a hajtás Anikó! Nagyon fincsi lett barnacukorral. :)
TörlésDe szeretem! Barackosat is csináltál? Látom mellette a barack magokat...
VálaszTörlésKöszi Kriszti! Most nem készült barackos, a magok csak dísznek vannak ott. De idén fogok barackot is fagyasztani és azzal is megpróbálom fagyott állapotban a gombocot. :)
TörlésKettőezer éve nem ettem ilyet, de most nagyon megkívántam, szerintem valamelyik nap gyártok:)
VálaszTörlésMajd tudasd, milyen lett! Mi nagyon belaktunk belőle! :))
TörlésNálunk is milyen régen készült! :) Nagyon guszta nálad, meg is kívántam! :)
VálaszTörlésLegközelebb küldök Hankka? Ok? ;))
TörlésImádom a szilvásgombócot, bár én nem teszek a tésztába tojást. :) Egyszer lehet kipróbálom így is. :)
VálaszTörlésCsináltam már tojás nélkül is, de akkor olyan krumplipogácsás ízű lett. Azt még sütvé szeretjük. Nekünk bejött tojással. Viszint amióta zsírt teszek bele, sokkal finomabb.
TörlésVan aki a fahéj mellé, ici pici gyömbért is tesz...
VálaszTörlés