2012. március 26., hétfő

Feles tönkölybúza kenyér

Kétféle ember érkezik hozzánk Magyarországról: az egyik elámul a péksütemények, ezen belül is, a kenyerek hatalmas választékától. A másik, no ez Apukám, hiányolja az igazi fehér kenyeret. Neki akartam kedvezni és kikísérletezni az igazi ropogós héjú, puha bélű  kenyeret. Nézegettem mindenhol a recepteket, Limarától elkezdve, Terikén át, szinte mindenkinél, míg nem volt blogom. Nem sikerült. Nem lett ropogós, az itteni lisztek nem alkalmasak rá. Feladtam és helyette valami hasonlót sikerült megalkotnom és Apukám maradéktalanul elégedett vele, amikor nálunk van. Sőt! Bátran falatozik másfajta kenyerekből . Otthon aztán, kedvére ellát minket ropogós héjú, foszlós bélű kenyérkékkel.

Harapnivaló!

Hozzávalók:

500 g tönkölybúza liszt (Type:1050 v. 730)
500 g búza kenyérliszt (Type: 1050)
600 ml víz
    6 g élesztő
    1 ek só
    1 ek olaj
    1 kk cukor

A kétfajta lisztet a dagasztógép táljába szitáljuk. Így biztosítjuk, hogy jó levegős legyen. A liszt közepébe egy mélyedést készítünk, a kovász számára.Az élesztőt feloldjuk az egészből elvett, 1 dl vízben a cukorral. A mélyedésbe ötjük, villa segítségével lisztet keverünk hozzá, míg nokedli keménységű lesz. A tetejét liszttel meghintjük.


Kb. 20 perc alatt szép hólyagosra kelesztjük.


Hozzáadjuk a többi hozzávalót is és alaposan kidagasztjuk. Inkább lágy legyen a tészta, mert lisztet könnyebb adagolni, mint vizet. A kész tésztát még kézzel is kidagasztjuk úgy 3 percig. Így még több levegőt tudunk beledolgozni.


Letakarjuk egy tiszta konyharuhával. Meleg, egyenletes levegőjű helyen, kb. 1,5-2 óra alatt a duplájára kelesztjük.


Kézzel ismét, de már csak óvatosan, átgyúrjuk és egy szép kis kenyeret formálunk belőle. Tepsibe tesszük és pengével  2-3 helyen bevágjuk (így kapunk tiszta vágást), hogy ne repedjen kelés közben, hanem szépen dagadjon. Fél órát kelesztjük.


Közben a sütőt előmelegítjük 220C fokra egy bögre vízzel, hogy jó kis gőzben süljön a kenyérkénk és szép, piros, netán még ropogós héjat is kapjunk. Betoljuk a tepsit a sütőbe, 10 perc után kivesszük a vizet és a tüzet 200C fokra mérsékeljük. Amikor szép piros a kenyér teteje, megkopogtatjuk az alját, hogy kongó hangot ad e, ha igen, kész a művünk. Lekenjük a tetejét vízzel és még visszatoljuk 2-3 percre a sütőbe. Rácson hagyjuk kihűlni.

4-5 napig friss marad a kenyerünk, főleg, ha cserépedényben tároljuk.

JÓ ÉTVÁGYAT!

7 megjegyzés:

  1. Gyönyörű lett a kenyered:) Németországban is hatalmas a választék, ez Norvégiában is így van. Csodás kenyereket lehet kapni,rengeteg félét, de fehérkenyér, mint otthon, olyat nem. Nekem nem is hiányzik, néha a gyerekeim kérik, hogy olyat süssek, mint amit otthon lehet venni.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen! Pedig milyen finom, az igazi házi kenyér, frissen! Mmmmmm! Nem csodálom, hogy a kisfiam olyan jó ízűen eszik, amikor hazamegyünk. Főleg a kiflit, azt nagyon szereti. De nem vajjal ám! Nem! Margarinnal. Ilyen egy félnémet gyereket! :-D

    VálaszTörlés
  3. Leforné Kele Anikó2012. március 29. 3:28

    Tényleg csak 6 gramm élesztővel? Hihetetlen szépen lett.
    Én is próbálkozok Limara útmutatásai alapján...nekem sikerült. Nézzd meg a facebook-on.
    Puszi: Anikó

    VálaszTörlés
  4. Nem 6 gramm! 60 gramm!!! Jó, hogy szóltál! Köszönöm! Magamtól jöttem rá sok mindenre, hogy teljesen az ízlésünknek megfelelő legyen a kenyér, főleg az itteni alapanyagokból. Megnézem a Te műveidet is!

    VálaszTörlés
  5. Biztos fincsi...a 60 gramm már jobban hangzik...
    bár én most a kovásznak olvasgatok utánna, szeretném majd megpróbálni élesztő nélkül is.
    Ajánlom figyelmedbe Alexa Christi blogját: http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/

    VálaszTörlés
  6. Ilyen az, ha lemarad egy "0". :-) Ismerem ezt az oldalt, rendszeresen olvasgatom. A kovászra még nem kaptam rá, de abban is van élesztő, igaz mikron mennyiségnyi, de mégiscsak azzal kell elkezdeni a kelesztést. Bioboltban lehet itt kapni, ha szükségem lenne rá. Köszi!

    VálaszTörlés
  7. Most lapozgatom az oldalakat:) szép kenyérkék :) annyit kérdeznék hogy a tönköly liszt az teljes kiörlésű ugye?

    VálaszTörlés