2012. június 18., hétfő

Fokhagymásan pácolt pulykamell párizsiasan

Mivel vendégeskedünk, ahogy Kukucsi, a  Botfülű emlegeti a Csipike, az óriás törpében, nincs időm sem olvasni, sem kommentelni. Viszont vannak aranytartalékaim receptek terén, így nem maradok hűtlen hozzzátok.

A családban egy igen kedvelt étel a pulykamell. Mindenféle formában szívesen fogyasztjuk. Családi összejövetelekre is előszeretettel készíti Anyukám is és én is. Ez a szelet egy véletlennek köszönheti létrejöttét. Történt egy karácsony alkalmával, hogy sokféle fogást készítettünk, mindenből egy kicsit. A fokhagymás tejben ázó pulykamellet viszont bent felejtettük a hűtőben. 4 nap múlva, amikor már fogyatkozott a maradék, egy elbújt szegletben Anyukám rálelt a gondosan levákumozott edényre a pulykaszeletekkel. Mivel az illata kellemes volt, elkészítette párizsiasan. Rám várt a kóstoló szerepe és olyan ízorgiában volt részem, hogy ott helyben majdnem elfogyott az összes pulykaszelet, nagyon meg sem terítettünk. Ez évekkel ezelőtt történt. Azóta finomítottam a recepten és tökélyre fejlesztettem. Megállja a helyét rántva, de akár grillezve is, roston vagy tepsiben. Igazi ínyenc csemegére számíthat, aki elkészíti. A titok a pácolás hosszában rejlik. Ne féljünk a hosszú hűtőben töltött időtől, ha friss alapanyagokkal dolgozunk, nem érhet csalódás minket.


Hozzávalók:

600 g pulykamellbotfólő mondta
3-4 gerezd fokhagyma, kipréselve
fehérbors
szerecsendió
csipet só
tej

A húst 1- 1,5 cm széles szeletekre vágjuk, gyengéden kiklopfoljuk, hogy a rostok kissé elvékonyodjanak. Megszórjuk a szeletek mindkét oldalát fehérborssal és szerecsendióval. A préselt fokhagymát elkeverjük kevés tejjel, csipet sóval, a szeleteket egy üvegtálba (ha lehet vákumozhatóba) fektetjük, a fokhagymás tejjel meglocsoljuk a szeleteket, majd felöntjük annyi tejjel a húst, amennyi ellepi. Ezután a hűtőben érleljük akár 4 napig is, de 24 órát mindenképpen.

Sütés előtt a szeleteket lecsepegtetjük, felitatjuk róluk a tejet egy papírtörlővel. Mindkét oldalukat megsózzuk, lisztben alaposan megforgatjuk, majd tojásban is és forró olajban kisütjük mindkét oldalukat.

Jelen esetben héjában főtt burgonyát félbe vágtam és nagyon forró olajban hirtelen sütöttem ki. De illik hozzá saláta magában köretnek vagy burgonyapüré is. 

Ha valami könnyűre vágyunk, vékonyan kenjük be a szeletek mindkét oldalát olajjal, sózzuk és süssük meg grillen.
























JÓ ÉTVÁGYAT!

10 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. De még milyen! :-)) Küldöm legközelebb! ;-))

      Törlés
  2. Ejjha, én egybe éhes lettem! Már az elején, amikor a kóstolást leírtad:)) Tuti, hogy nálunk is el fog készüni hamarosan!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szuper! Majd tudósíts róla, hogy sikerült és hogy ízlett!

      Törlés
  3. Nagyon régen pácoltam így a húst, de mostanában mindig elfelejtem, mert ugye ezt előre kell pácolni. Szép napokat nektek a vendégekkel:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen, kicsit előre kell gondolkodni, mint a kenyérsütésnél. De nagggyon megéri! :-))

      Törlés
  4. Babám! Rég voltam Nálad, hiba volt!! Jobbnán jobb dolgokat pakolsz ide elénk! Eztán igérem sokkal sűrűbben jövök, csak ne lennék mindíg olyan éhes egy-egy ilyen látogatástól :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak gyere minél gyakrabban!!! Legfeljebb iszol utána egy pohár vizet vagy teát, esetleg eszel egy almát. Ne hanyagolj! :-))

      Törlés