2012. június 24., vasárnap

Napraforgókalács

Ígértem, jelentkezem, ha a vendégek elmentek. Ez tegnap sajnos megtörtént. Nagyon mozgalmas napokat töltöttünk együtt. Jókat kirándultunk, főztünk, ettünk. És persze nem készítettem egyetlen ételfotót sem. Nem így a vendégvárás nagy készülődésekor. És új próbálkozásaim is voltak kenyér téren, Ezeket szép lassan megosztom Veletek. De akkor jöjjön, a szívemnek legkedvesebb művem.
Ahogy már írtam, Nagyfiúval nagyon rákaptunk a Gasztroangyal nézésére. Szerencsére interneten is lehet nézni. Volt már benne az unokatestvérem, a szülővárosom, ismerősök. És Nagyfiú rendszeresen talál benne olyan recepteket, amiket megcsináltat velem. 


Ezt a csodaszép Napraforgókalácsot is ott látta. Már ismertem, meg is akartam csinálni sósan Húsvétra, de akkor le lettem szavazva. Ez édes tésztából van és vaníliás vajjal kentem meg. Melegen ajánlom mindenkinek. Szerintem a fele tésztamennyiség is elég, ha az ember szép kalácsot akar, nem túl vastag tésztával. Mert az egész nem fért rá nekem egy hagyományos tepsire. De kemencében biztosan, hogy meg lehet csinálni és akkor egy nagy lemezen csodaszépen mutat.

Hozzávalók:


Tészta:
fél liter tej
csipetnyi só
2-3 evőkanál cukor
1 cs. élesztő
2 tojás sárgája
Kb.1 kg liszt
20 dkg olvasztott vaj
fél dl olaj

Meglangyosítjuk a tejet, amelybe elkeverjük az élesztőt, a tojások sárgáját, a cukrot és a csipet sót. Apránként belekeverjük a lisztet (finomliszt), és az olvasztott vajat. Egy jól dagasztható kalácstésztát kapjunk. Kicsit lágyabb legyen, mint a kenyértészta, de keményebb, mint a fánktészta. Amikor már szép sima, levegős, akkor hozzáadjuk az olajat és tovább dagasztjuk, amíg el nem tűnik az olaj.

Kence:
15 dkg vaj
3 evőkanál cukor
2 rúd vanília

Felolvasztjuk a vajat és elkeverjük benne a porcukrot, valamint a vaníliarudak kikapart belsejét.
Amikor langyos helyen szépen megkelt a tészta, akkor újradagasztjuk és hagyjuk újból megkelni. Egy lisztezett deszkára kirakva átgyúrjuk, és hengeralakúra formázzuk.

Felvágjuk 6 nagyobb és 5 kisebb darabra. Minden darabot szép cipócskára formázunk.
A 6-ból 5 cipót korong alakúra nyújtunk, kb. nagy lapos tányér nagyságúra, én egy 26 cm-es tortakarikával szúrtam ki és 2-3mm vagtagságúra. Ha vannak különböző nagyságú tortaformáink, akkor nyert ügyünk van, szép szabályosabb korongokat kapunk.
Ugyanígy járunk el az 5 kisebb cipóval is. A nagyobb korongokat úgy helyezzük egymásra, hogy minden réteget megkenjük a kencével, az ötödiket kicsit nagyobbra nyújtjuk, a tetejét már nem kenjük le. Egy éles, hegyes késsel megkeressük a korongok közepét és hat- nyolc cikkre vágjuk, belülről kifelé úgy, hogy a szélén, körben, egyben hagyunk egy 1 cm-es karikát ( ez tartja egyben a virágszirmokat).
A cikkeket óvatosan kihajtjuk, így a virág közepére most berakhatjuk az öt kisebb egymásra helyezett korongot (amelyeket szintén megkentük a cukros vajjal).
Ezt a korongot most úgy cikkelyezzük fel, hogy az előző szirmok közé kerüljenek ennek a szintén kihajtott szirmai. A most megmaradt üres közepére behelyezzük a hatodik nagy cipócskát, amely a virág közepe lesz. Ezt a középső részt díszíthetjük csokigolyókkal, vagy magvakkal.



A formázásról képek ITT láthatók.

Hagyjuk kelni a tésztát, és mielőtt a sütőbe tesszük megkenjük kicsi tejjel kikevert tojással, hogy szép fényes legyen. 180 fokon készre sütjük!























JÓ ÉTVÁGYAT!

8 megjegyzés:

  1. Ez nagyon gyönyörű! Felvágva is kivancsi lennek ra:) És az ízére is:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik! Nagyon finom volt, de sajnos felvágott képet nem hoztam, mert hogy mi ezt a sütit az asztalnál szirmaira bontva ettük. :-))

      Törlés
  2. Csodás lett, nagyon megkóstolnám! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Legközelebb juttattok Neked is! :-))

      Törlés
  3. Nagyon szééép! Megkínálsz egy csúccsal? Vagy legalább egy csücsökkel... :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akár egy csülökkel is, kedves Gabriella! ;-)) Hogy utána még jobban essen a kalács. Mert nagyon jó dolog családi körben törögetni belőle! :-))

      Törlés
  4. Hú de szép ez a napraforgó... megkívántam ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik! Egy csücsök igazán nem árthat. :-))

      Törlés