Hozzávalók:
500 g tönkölyliszt
500 g teljeskiőrlésű tönkölyliszt
500 ml író
1 ek só
20 g élesztő
50 ml víz
1 mk cukor
A cukrot feloldom a vízben, elkeverem benne az élesztőt és felfuttatom 10 perc alatt. A liszteket tálba öntöm, elkeverem a sóval, a közepébe mélyedést készítek. Ide öntöm a megkelt élesztőt, egy villa segítségével nokedli sűrűségű tésztát keverek a liszttel. Megszórom a tetejét liszttel és 20 perc alatt egy gyors kovászt készítek.
Ha megkelt, az íróból 400 ml-t beleöntök a tálba és elkezdem a tésztát összeállítani. Ha kell még, adok hozzá az íróból, de csak óvatosan, hogy ne legyen nagyon nedves a tészta. Ez liszt függő, lehet vizet is kell pótolni, ha a teljeskiőrlésű liszt sok nedvességet szívna magába. Amikor összeállt, 10 percet pihentetem, majd alaposan, szép simára, fényesre kidagasztom a kenyeret. 20 percet pihentetem, lágyan ismét átdagasztom és duplájára kelesztem.
Amikor megkelt a tészta, kilapogatom belőle a levegőt, megformázom és egy formában hagyom ismét kelni. A sütőedényt (ha öntöttvas vagy kerámia) lefedve felfűtöm a sütővel együtt 250C fokra, ha jénaiban sütöm, akkor csak a sütő melegszik magányosan. Ezután a kenyeret belehelyezem a sütőedénybe, tetejét bevágom és lefedve sütöm 30 percig, ekkor mérsékelem a hőt 230C fokra és további 10 percet sütöm. Megnézem, hogyan is néz ki a teteje és ha még pirítani szeretném, fedő nélkül 200C fokon megteszem. Ezután rácsra helyezem, ha az alja szép kongó hangot ad és lespriccelem vízzel, majd a rácson hagyom kihűlni.
JÓ ÉTVÁGYAT!
.jpg)
.jpg)
.jpg)
Nekem való kenyérke. Fél éve nem eszem más liszttel készült kenyeret csak tönköllyel.
VálaszTörlésBizony, Neked való! És ha tudnád, hogy legfinomabb pirítva! Mmmm :-)) Amúgy mindenféle kenyeremben a fehérlisztet/ simalisztet helyettesítheted tönköllyel. A rozsliszt mellé kimondottan ajánlom! :-))
Törlés