2012. június 13., szerda

Búza, búza, búza - kenyérbe álmodva

A magyar búza! Hát igen, annak nem nagyon van párja. És ezt én állíthatom igazán hiteles forrásra támaszkodva. Ugyanis összehasonlítottam. Hoztam otthonról Nagyi titka kenyérlisztet és ebből sütöttem, csak élesztővel, egy cipót, a szokásos módon. Íme az eredmény, ami magáért beszél. Éjszaka lett kész, rossz fényviszonyok között fotóztam. De így is látszik, hogy gyönyörű cserepes, mint még soha előtte. Szóval most már tudom, nem rajtam múlott eddig, hogy csak ácsingóztam a csodaszép cserepes kenyerek után, de nem sikerült megvalósítani. A liszt az oka. És még valami. Nekem eddig csak afféle szürke fehérkenyerem lett. Hát ez most majdnem hófehér belű. És 1 hét elteltével is puha maradt cserépedényben tárolva. 


Hozzávalók:

1 kg Nagyi titka kenyérliszt
40 g élesztő
1 ek só
1 kk cukor
1 ek citromlé
2 ek olaj
kb 500 ml víz

A lisztet egy keverőtálba szitáljuk, a közepébe egy mélyedést készítünk. Belemorzsoljuk az élesztőt, a cukrot és vizet. Villával összekeverjük, lisztet keverünk hozzá és duplájára kelesztjük. Hozzáadjuk a kimaradt hozzávalókat a víz kivételével. A vizet folyamatosan adagolva a robotgéppel bedagasztjuk a tésztát. A kenyértésztánk akkor van jól kidagasztva, ha már csak kicsit ragad a kezünkhöz, megnyomva ruganyos. A tálat letakarjuk egy fóliával és duplájára kelesztjük
A tésztát kezünkkel ellapogatjuk, majd megformázzuk. A sütőedénybe tesszük és ismét duplájára kelesztjük. A sütőt felfűtjük 250C fokra, s kenyeret egy penge segítségével most pár helyen bemetszhetjük. A sütőedény tetejét megspricceljük alaposan vízzel, hogy a kenyerünk jó sok gőzben sülhessen. Betesszük az edényt a sütőbe. 50 perc múlva a tüzet 200C fokra mérsékeljük, addig az ajót nem nyitogatjuk, a fedőt nem emelgetjük, még ha nem is látunk bele az edénybe, nehogy összeessen a kenyér. 10 perc elteltével a tetőt levesszük és ha a kenyerünk még nem elég szép piros, kicsit fedő nélkül is sütjük. Ne féljünk, nem fog a kenyér teteje megégni, védi a fedő, és így a gőz sem illanhat el.
Rácsra téve hagyjuk kihűlni, de előtte még megspricceljük alaposan vízzel, hogy szép cserepes kenyeret kapjunk. 









 JÓ ÉTVÁGYAT!

15 megjegyzés:

  1. Ez gyönyörű, szinte érzem az ízét és az illatát! Egy kis zsír, lilahagyma, paradcsom hiányzik mellé.:-)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Van jó kis fasírtzsírom még a Stefánia koszorúból! Gyere, vacsira veszek lilahagymát is. ;-)

      Törlés
    2. Jóóóóóóóóóóóóóóóó!:-))))

      Törlés
  2. Csodálatos ez a kenyér!! Jó, hogy leírtad ezt a Nagyi titka lisztet, én a süteményhez való változatát használom néha, kipróbálom kenyérhez is egyszer a kenyérliszt változatát...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Nagyi titka roppantul megnyerte a tetszésemet. Legközelebb öregtésztás kovásszal készül a kenyér belőle. Azt is feltétlen felteszem majd. Hogy látható legyen a különbség.

      Törlés
  3. Egyszerűen mestermű! Végre egy recept, amibe nem kell öreg tészta. Én ennek hiányában vagyok...nagyon szuper, ezt biztosan kipróbálom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ohhh, nagyon köszönöm! Örülök, hogy eltaláltam a szükségleteidet. Majd tudasd, hogy sikerült!

      Törlés
  4. Gyönyörű szép!!! Ezt a receptet meg én mentem! :))) Én is ezt a kenyérlisztet veszem. Zárójelben megjegyzem, mondjuk nem is láttam felénk még mást, de nagyon szeretem, mert tényleg jó. Citromléről még nem is hallottam sehol, hogy lehet belerakni?! Na, de ilyen gyönyörűre hogy kell formázni? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik! A citromlé két okból is jó, bár ugyanerre sokam ecetet használnak: aktiválja a sikérszálak kialakulását a kenyérben és nem morzsálódik annyira a kész pékárú. Egyszerűen belenyomod a kanálba és magok nélkül bele teszed a tésztába. Csak ne az élesztőre! Mivel ma sütök kenyeret, készítek egy sorozatot a kerek formázásról. Meg ugye, ha az ember kerek formában süt, akkor jobban megtartja az alakját. De tepsin is működnie kell. :-))

      Törlés
  5. Húúú ez fantasztikusan szép lett! És tuti finom,ezt ki fogom próbálni.Nagyi titkai lisztet,Én is nagyon szeretem:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Remek liszt és nagyon jól dolgozik, nem kell ebbe sem sikér sem semmi. Citromot is csak azért rakok bele, hogy nem morzsálódjon annyira.

      Törlés