Hozzávalók:
- 2 dl tej
- 25 g élesztő
- 75 g vaj
- 5 dkg cukor
- 1 teáskanál kardamom
- 1 tojás
- csipet só
- 35 dkg liszt
- 5 dkg liszt
- 2 teáskanál sütőpor
A langyos tejben 1 kk cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, kardamomot, a megolvasztott vajat, tojást, sót és az élesztőt. Összekeverjük fakanállal. Mivel egy lágy, fánkszerű tésztát kapunk, a fakanállal addig verjük, míg egynemű nem lesz a tésztánk. Ha van a kezünkben elég erő, szép fényesre verjük a tésztát. Fél óráig állni hagyjuk. (Pontosan a reggeli tornánk belefét ebbe az időbe) Ezután hozzágyúrjuk a sütőporral elkevert lisztet és 12 darabot formálunk belőle. Kb.60-65 g legyen egy zsemle. Hagyjuk még fél óráig kelni. (Ez idő alatt széppé varázsolhatjuk magunkat a fürdőben) Tojással megkenjük és 225C fokos sütőben 5 percig sütjük. A hőt 200C fokra mérsékeljük és a zsemléket 10- 15 perc alatt szép pirosra sütjük. (Megterítjük az asztalt és gőzölgő kávéval felkeltjük párunkat;)
Rácson hagyjuk kihűlni. Vajjal, narancslekvárral a legfinomabb, de sonkával is nagyon ízlett nekünk.
JÓ ÉTVÁGYAT!
Nagyon szép lett! Elteszem magamnak a receptet mert szeretném a kardamom fűszert már végre kipróbálni !
VálaszTörlésVidd kedves Éva! A kardamomot alig érezni benne, de megadja neki a kellő pikantériát. Itt is találsz egy kardamomos receptet: http://gionetta.blogspot.de/2012/10/kardamomos-cupcake-parizsi-kremmel.html. Csokikrém nélkül is működik és finom. :-))
VálaszTörlésEzek valami csodaszépek!! Tetszik az elkészítési mód, a tornával és a szépítkezéssel. :D Receptet mentettem. :)
VálaszTörlésTényleg így készült, tornával, szépítkezéssel, csak a kávét nem volt már időm bevinni Életem Párjának, mert megelőzött és velem készítette a többi sütit a konyhában , amíg Nagyfiú húzta a lóbőrt! :-)) Ajánlom, minél előbb készítsd el!
TörlésMit gondolsz, mit reggeliztünk ma?? :) Igen, ezt! Nagyon finom. :) Vajjal, és baracklekvárral ettük.
TörlésNem szokta én füllenteni! ;-) Tényleg egy mesebeli finomság! :-)) Tedd majd fel Te is a blogra!
TörlésNagyon szepek lettek Es orulok, hogy izlett.:)
VálaszTörlésViszont nem Smela, hanem Semla, :)
Tovabbi jo sutest, fozest! :-)
Köszi a kiigazítást, már javítottám de így jár, aki 10 ujjal gépel. Pedig a semla és a Semmel egy tőről származik. Tudhattam volna. Neked is jó sütögetést! :)
TörlésHogy ezek milyen szépek lettek!!!
VálaszTörlésSoha nem készítettem sütőporral zsemléket, tetszik a recept viszem is:))
Majd beszámolok mit készítettem belőle:)
Vidd csak Móni! Nekem is fura volt, hogy élesztő mellett még sütőpor is van benne, de nagyon jót tett a zsemlének. A kardamomtól meg igazi pikáns ízvilága van! :-))
TörlésTea vajjal és házi baracklekvárral, de finom lenne! Szépek, mosolygósak!
VálaszTörlésBizony Kriszti! Hogy milyen finomak voltak! :-))
TörlésFelfigyeltem rá GasztroManónál én is, nálad is csoda guszták lettek! :) Ahogy Kriszti írja, vajjal, házi baracklekvárral... nyammm! :)
VálaszTörlésTudod Hankka, kardamom nélkül egy tökéletes hamburgerzsemle. S mindegy, hogy milyen lekvárral vagy sonkával, de vajjal, feltétlen. :-))
Törlés